Promjene od 1953

Zašto su prozori u avionu okrugli, a ne četvrtasti?

Prozori na avionima bili su četvrtasti sve do pedesetih godina prošlog vijeka, ali stručnjaci su ih nakon dvije tragične nesreće zamijenili okruglima.
Prozori na avionima bili su četvrtasti sve do pedesetih godina prošlog vijeka, ali stručnjaci su ih nakon dvije tragične nesreće zamijenili okruglima.


Foto: Pixabay

Nekad su putnici u avionima uživali u pogledu kroz četvrtaste prozore. Međutim, kako prenosi punkufer.hr, to se promijenilo 1953. godine kada su se dogodile dvije nesreće u kojima je smrtno stradalo 56 ljudi. Krivac za nesreće je kvadratni oblik prozora.

Zbog četvrtastih prozora avioni su se „raspadali“ u vazduhu. Četiri ugla takvih prozora nijesu podnosila visoki pritisak vazduha koji se javlja na velikoj nadmorskoj visini. Istraživanje koje prenosi punkufer.hr, pokazalo je da je 70 odsto povreda u avionima uzrokovano pritiskom u uglovima prozora.

Zato su u avionima uvedeni okrugli prozori, gdje je pritisak ravnomjerno raspoređen, pa su zbog toga mnogo jači od četvrtastih. Tačnije objašnjenje je da su okrugle rupe u tankom okviru aviona prikladnije zbog svoje strukture i manje su osjetljive na oštećenja. Pukotine pod pritiskom mogu uzrokovati fenomen koji se naziva „eksplozivna dekompresija“.

Postoji jednostavnije objašnjenje za činjenicu da su prozori na nekim ravninama ovalni: prostorna ograničenja. Ako okrugli prozor „razvučemo“ u ovalni, površina prozora je naravno veća, što olakšava posmatranje idiličnih krajolika – ako, naravno, dobijete mjesto uz prozor.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services