Završena dvodnevna konferencija „Dani slobode medija u Crnoj Gori“FOTO: Sindikat medija

To je saopšteno tokom drugog dana konferencije „Dani slobode medija u Crnoj Gori“, koju su organizovali SMCG i Građanska alijansa (GA).

Ministar unutrašnjih poslova, Sergej Sekulović, kazao je da Crna Gora nema mnogo razloga da se pohvali kad je u pitanju bezbjednost medijskih radnika.

Ocijenio je da Komisija za istragu napada na novinare funkcioniše bolje nego u prethodnom periodu.

Prema njegovim riječima, prepoznali su da je važno jačati jedinice koje se bave ovim pitanjem, navodeći da u ovom trenutku postoji glavni policijski inspektor na nivou Uprave koji koordiniše tim sistemom, po dva inspektora na nivou centara bezbjednosti koji radi regionalno u koordinaciji s njim.

Ministar očekuje da će sistematizacija biti uskoro upućena ka Vladi.

Sekulović smatra da ukoliko organi otkrivanja i gonjenja rade efikasno svoj dio posla, sigurno da će to uticati preventivno na potencijalne napade i prijetnje i da će ih suzbiti.

Osnovni državni tužilac, Vukas Radonjić, rekao je da slučajeve napada na novinare i medijske radnike u Tužilaštvu koriste kao opomenu i pouku.

Predsjednik Evropske federacije novinara, Mogens Bliker Bjergord, smatra da u Crnoj Gori treba da bude kreiran nacionalni akcioni plan za bezbjednost novinara i pitanje nekažnjivosti.

Prema njegovim riječima, potrebno je osigurati da politički lideri i političari u Vladi i državi bezuslovno podržavaju medijske slobode.

„Ne treba političari da nas uče etičkim kodeksima i obavezama. Političari su nam potrebni da zaštite novinare i novinarstvo, a mi ćemo se pobrinuti za svoju profesiju, edukaciju i etičke standarde“, naveo je Bjergord.

Programski direktor GA, Milan Radović, kazao je da je ta organizacija od januara do kraja novembra ove godine radila monitoring slučajeva koji su registrovani u ovoj i prethodnoj godini.

Ukazao je da su prilikom monitoringa uvidjeli dva nova trenda, navodeći da je sve više prijetnji putem društvenih mreža.

Govoreći o napadima do kraja novembra ove godine, Radović je naveo da su registrovali 25 napada, pojašnjavajući da je to porast u odnosu na prošlu godinu kad su registrovali 17.

Predsjednica SMCG, Marijana Camović Veličković, podsjetila je da se ta organizacija za izradu medijske strategije zalagala i prije nego što je to 2016. godine tadašnji premijer najavio.

Poručila je da će tražiti i insistirati na daljem jačanju autonomije medijskih radnika, uvođenje reda u proces evidencije medija i predviđanje jasnih rokova za taj postupak.

Najavila je da će SMCG ponovo inicirati pregovore o novom granskom kolektivnom ugovoru za djelatnost medija, navodeći da je neophodno da se na taj način uvede red u rad medija i zaposlenih.

Predstavnica Instituta za medije, Olivera Nikolić, ocijenila je da u Crnoj Gori nije postojao osmišljeni, strateški pristup rješavanju problema u medijima i medijskoj zajednici.

„Uglavnom se to radilo ad hok, u skladu s partikulatnim interesima političkih ili medijskih aktera ili uz ‘guranje’ međunarodne zajednice da treba ispuniti neki standard. Na inicijativu nekoliko NVO uvršten je predlog da se radi na sistematičnom pristupu medijskim politikama“, rekla je Nikolić.

Događaj je održan u okviru projekta koji su finansijski podržali Balkanski fond za demokratiju, projekat Njemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvo vanjskih poslova Norveške.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services