„Bemaks” traži naplatu duga od skoro 54 hiljade eura od „Picarotija”Arhiva

Građevinska kompanija „Bemaks“ pred Privrednim sudom pokrenula je spor protiv partnera iz projekta „Portonovi“ i glavnog izvođača radova na tom projektu firme „Picaroti Montenegro“ radi naplate duga u iznosu od 53.986 eura na osnovu zadržanih sredstava, odnosno garantnog depozita sa zateznim kamatama.

U predlogu za izvršenje „Bemaks“ navodi da je dužnik, shodno odredbama ugovora, imao pravo da zadrži iznos od 10 odsto vrijednosti izvedenih radova, a maksimalno pet odsto od ugovorenih radova.

– Prvu polovinu, od 53.986 eura zadržanih sredstava dužnik je bio dužan da plati u roku od 35 dana od izdavanja potvrde o preuzimanju radova, na šta su bili pozvani nakon isteka ovog roka – piše u dokumentu.

 Kako dug nije isplaćen do 7. jula 2021. godine, „Bemaks“ je javnom izvršitelju uputio predlog o izvršenju.

U odgovoru na tužbu, kompanija „Picaroti Montenegro“ ističe da je javni izvršitelj nenadležan, te da je podizvođačkim ugovorom predviđeno da će svaki spor biti riješen u skladu sa pravilima mirenja i arbitraže Međunarodne trgovačke komore od strane jednog ili više arbitara, te da je stvarna nadležnost u stvari pred Arbitražnim sudom u Ženevi.

Na pripremnom ročištu, pravna zastupnica „Bemaksa“ istakla je da tuženi, odnosno kompanija „Picaroti Montenegro“ ne osporava potraživanja, te da se radi o striktno pravnom pitanju, te da nije potrebno sprovođenje vještačenja.

– Što se tiče dospjelosti potraživanja, u ugovoru je jasno definisano kada dospijeva isplata prvog dijela zadržanih sredstava i predlažemo da sud pribavi dokaze od investitora, a to je potpisani aneks ugovora sa investitorom „Azmont Montenegro“, da li je isplaćen prvi dio zadržanih sredstava, jer smo u saznanju da su isplaćena sredstva i da je potpisan aneks glavnog ugovora, koji mi nikada nismo dobili – navela je zastupnica „Bemaksa“ na pripremnom ročištu.

 Zastupnica tuženog saopštila je da ostaju pri zahtjevu da se Privredni sud oglasi nenadležnim, imajući u vidu da su stranke ugovorile arbitražu u skladu sa članom 21 ZPP-a.

Zastupnica „Picarotija“ je dostavila i karticu prometa u kojoj stoji da povraćaj sredstava od investitora nije izvršen.

– U odnosu na navode, ističemo i da sporimo osnov i visinu potraživanja, imajući u vidu da će finalni iznos biti određen okončanom situacijom – navela je pravna zastupnica „Picarotija“.

O predlozima, dokazima, eventualnim vještačenjima i prigovoru nadležnosti sud će se izjasniti u toku glavne rasprave, a sudija Faruk Mušović je naredno ročište zakazao za 13. septembar u 11.30 časova.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga