Bolnici Meljine fali mjesečno još oko 100.000 eura
„U proteklom periodu imali smo na desetine sastanaka i kada je u pitanju Institut Igalo, tako da već 11. aprila delegacija iz Herceg Novog, odlazi u Beograd kako bi se riješilo pitanje duga te ustanove prema Jugobanci AD Beograd u stečaju. Takođe, naredne sedmice imamo još jedan sastanak u Ministarstvu zdravlja o bolnici Meljine. Pokrenuli smo nekoliko stečajnih postupaka i izvršenja, ali Privredni sud ne želi da uvede stečaj u Vektra Boku tako da i dalje neko drži „status kvo“ kada su u pitanju ključni problemi. To su recidivi prošlosti jer nije došlo do ključnih promjena na bitnim pozicijama kako bi se otvorio proces“, kazao je Katić.

 

Nakon duže rasprave odbornici su prihvatili i izvještaj o trenutnom stanju bolnice Meljine, koji se odnosio na model pomoći države njenom opstanku, s obzirom da država ne bi trebalo da pomaže privatne ustanove.

„Sredstva za izmirivanje dospjelih obaveza bolnice Meljine, Ministarstvo finansija može uplatiti iz budzetskih rezervi, uz prethodno dobijeno pozitivno mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije“, navela je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović u dopisu koji je uputila stečajnom upravniku Žarku Ostojiću, a koji je dostavljen i odbornicima.

„Uzimajući u obzir složenost cjelokupne situacije, u cilju adekvatnog tumačenja Zakona o zaštiti konkurencije, Agencija se obratila za pomoć delegaciji EU u Podgorici radi dobijanja uputstava za donošenje odgovarajuće odluke“, navedeno je u dopisu ministarke Borovinić Bojović.

Prema riječima odbornika Jovana Subotića iz Novske liste, sadržaj dopisa je skandalozan, jer narodu treba bolnica, a ne tumačenje Zakona o zaštiti konkurencije.

„Oni se obraćaju delegaciji EU da tumači naš zakon! Zašto je bitno da li je bolnica privatna ustanova ili nije, Herceg Novi nema bolnicu! Ovo je životno pitanje, ovo je skandal! Znam da je Borovinić Bojović dobra doktorica, ali da kao ministarka stavi potpis na ovakav dokument je sramota“, kazao je Subotić. 

Borivoj Vuković odbornik DPS istakao je da zahtjevanje mišljenja od agencija i EU liči kao da se staraju o piljari, a ne o bolnici koja pruža pomoć za 30.000 građana i veliki broja turista.

Odbornik DF-a Živko Krunić kazao je da je ovo još jedan dokaz koliko su Vlada i nadležna ministarstva snishodljivi prema evropskim adresama, što državu i građana stavlja u kolonijalni odnos što je, po njegovom mišljenju, neprihvatljivo.

„Po pravnoj tekovini EU smatralo bi se da pomažemo privatno preduzeće. Mi smo se opredjelili za put ka EU, koji kaže da primat ima evroopsko zakonodavstvo, ako se ne slaže sa našim državnim zakonodavstvom. Postoji druga varijatna pomoći, a to je urgencija Državnom tužilaštvu da se ukine pravo raspolaganja imovinom, ali tu opet ne reaguje niko“, rekla je Tamara Vujović, odbornica Demokrata

Katić je smatrao da nema ničeg spornog u vezi dopisa ministrake zdravlja.

„Ne može se ovakav problem riješiti za mjesec ili dva. Dopis je i poslat upravo stečajnom upravniku Ostojiću da bi na neki način prolongirao pitanje eventualnog zatvaranja bolnice, zato što se ostali preduslovi nisu ispunjeni da bi status bolnice bio riješen. Kao i za sve ostalo, i za bolnicu Meljine je potrebno ići korak po korak, u ovom momentu se mora obezbijediti stabilno finansiranje bolnice. Pored onoga što dobijaju od Fonda zdravsta, nedostaje još u prosjeku 100.000 eura mjesečno, odnosno nešto više od milion i 200.000 na godišnjem nivou. Evropski zakoni jasno traže da sve bude transparentno.Generalno potrebno je doći do jasnog rješenja o statusu bolnice Meljine. Poslata je i urgencija da država otkupi bolnicu. Sve je to zahtjevan proces i treba vremena“, zaključio je Katić.
 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga