Skip to main content


Borovinić Bojović: Početkom godine nastavak pregovora za smanjenje cijena ljekovaJelena Borovinić Bojović FOTO:Gov.me

Ministarstvo zdravlja početkom ove godine nastaviće pregovore za dodatno smanjenje cijene ljekova, koje će direktno osjetiti građani, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je rekla da je proteklih mjeseci održano više od 40 sastanaka sa proizvođačima ljekova.

„Uspjeli smo da smanjimo od pet do deset odsto cijenu ljekova, ta ušteda ići će na račun Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), odnosno kompletnog zdravstvenog sistema i države“, navela je Borovinić Bojović u intervjuu agenciji MINA.

 To je, kako je kazala, prva faza koju su odradili.

 „Već početkom ove godine nastavljamo pregovore za dodatno smanjenje cijena ljekova, koje će u tom smislu direktno osjetiti građani“, najavila je Borovinić Bojović.

Ona je pojasnila da će se voditi pregovori za smanjenje cijena ljekova ne samo onih koji se nalaze na osnovnoj listi, nego generalno.

Borovinić Bojović je podsjetila da je promijenjena uredba o maksimalnoj cijeni ljekova, pa je, kako je navela, samim tim napravljen određeni procenat uštede.

„Imali smo veoma konstruktivne sastanke sa proizvođačima ljekova i farmaceutskim kompanijama, koji su zaista bili korektni i izašli u susret Ministarstvu zdravlja. Očekujem da će se pregovori u daljem toku nastaviti na tom dobrom fonu, kao što su i započeti“, rekla je ona.

Direktor FZO Dragoslav Šćekić ocijenio je da novac koji je budžetom za ovu godinu opredijeljen za Fond nije dovoljan za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci