Polednji put poletio prije dvije godine

Brazilci došli po Čarlija

 Vlada bi narednih dana trebalo da donese odluku o kupovini aviona Čarli, koji je do prije skoro dvije godine letio za Montenegro Airlines (MA).
 Vlada bi narednih dana trebalo da donese odluku o kupovini aviona Čarli, koji je do prije skoro dvije godine letio za Montenegro Airlines (MA).


Foto: Mina

On od 26. decembra 2020. godine “leži” ispred hangara ove bivše kompanije, od kada je sa njega i skinut dio opreme, pišu Vijesti.

Ovog embraera E-195 je 2010. godine kupio MA od brazilskog Embrajera uz pomoć državne brazilske banke BNDS i registrovao pod oznakom 40-AOC.

Većina kredita je otplaćena u iznosu od oko 38 miliona USD, a preostali iznos duga se procijenjuje na oko pet miliona USD.

Delegacija države Brazil, koju čini jedan predstavnik njihove Vlade i troje iz Embrajera, prije dva dana su stigli u Crnu Goru kako bi riješili ovaj problem.

Oni su u utorak pregledali i fotografisali avion, kako bi utvrdili u kakvom se stanju nalazi.

Oni će, prema informacijama Vijesti, ostati u Crnoj Gori do petka.

Kada je bivša avio-kompanija prestala sa otplaćivanjem dugova, ispunili su se uslovi da brazilska banka može preuzeti avion.

MA je prestao sa letovima krajem decembra, a u stečaj otišao u aprilu prošle godine, tako da u tom periodu niko nije brinuo o avionu, a sa njega je navodno nestao dio opreme.

Stečajna uprava je tada podnijela krivičnu prijavu tužilaštvu protiv nepoznatih počinilaca.

Brazilci su nakon prestanka rada MA predlagali da novi državni avio-prevoznik To Montenegro otkupi avion za preostali dio duga.

Iz avio-kompanije su na kraju odbili tu mogućnost, jer je njihova računica pokazala da bi u avion, zbog stanja u kojem se nalazi, trebalo uložiti još oko sedam do osam miliona EUR, da bi bio u plovidbenom stanju.

Oni za to tada nijesu imali novca, a nije im pomogla ni tadašnja Vlada.

Problem je i što je za Čarlija u protekle dvije godine istekla većina tehničke dokumentacije, pa bi, osim kupovine i ugradnje nedostajuće opreme, bio potreban kompletan tehnički pregled i sertifikacija svih dijelova i opreme.

Avion je posljednji let obavio 26. decembra 2020. godine i tada je bio u potpuno ispravnom i plovidbenom stanju, a za protekle skoro dvije godine nebrige o njemu samo je povećana šteta za državu.

Brazilcima bi sada, prema izvorima Vijesti, bilo komlikovano da preuzmu avion u takvom stanju, ulažu u njega da bi ga mogli odvesti, a da zatim tuže državu za štetu, koja je i bila garant posla između Embrajera i MA.

Zbog toga im je prihvatljivija ideja da Vlada otkupi preostali dio duga. Sada je i Vladi bliža ta ideja, nego da brazilskoj banci kasnije isplaćuje mnogo veće obeštećenje.

To je indirektno u utorak najavio i premijer Dritan Abazović. Vlada je na sjednici imenovala novi Odbor direktora To Montenegra.

”Moramo da odradimo određene izmjene i to pod hitno. Ako se bord ne izabere u ovih nedjelju, možemo ući u velike dubioze, zbog aviona koji sad ima “sporno” vlasništvo”, kazao je tada Abazović.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga