Cijene

Cijene za godinu porasle 13 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prošloj godini su, u poređenju sa 2021, u prosjeku bile više 13 odsto, pokazuju podaci Monstata.
Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prošloj godini su, u poređenju sa 2021, u prosjeku bile više 13 odsto, pokazuju podaci Monstata.Potrošačke cijene u decembru prošle godine u odnosu na isti mjesec 2021, u prosjeku su više 17,2 odsto.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama stvarne rente koje plaćaju stanari za primarno boravište, usluge smještaja, mlijeko, sir i jaja, povrće, ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu, održavanje i popravka vozila, čvrsta goriva i meso”, navodi se u saopštenju.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u decembru je u odnosu na novembar, zabilježen rast u grupama restorani i hoteli dva odsto, ostala dobra i usluge 1,4 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 1,3 odsto, hrana i bezalkoholna pića i rekreacija i kultura po 0,4 odsto, kao i zdravlje 0,1 odsto.

Pad cijena je zabilježen u grupama prevoz 2,9 odsto, odjeća i obuća 1,3 odsto i alkoholna pića i duvan 0,2 odsto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga