Stranica Numbeo

Crna Gora u regionu najskuplja za život: Za porodicu potrebno 1,8 hiljada eura po

Troškovi života porasli su širom svijeta, na talasu nestabilnosti na svjetskim tržištima, rastuće inflacije, većih kamatnih stopa i implikacija rata u Ukrajini.
Troškovi života porasli su širom svijeta, na talasu nestabilnosti na svjetskim tržištima, rastuće inflacije, većih kamatnih stopa i implikacija rata u Ukrajini.


Foto: Pixabay

Stranica Numbeo koja se bavi analizom troškova života u zemljama i gradovima širom svijeta ažurirala je podatke za 2023. godinu, koji jasno pokazuje gdje je život skuplji a gdje nešto jeftiniji, prenosi portal Investitor.

Nakon pregleda podataka za zemlje regiona došlo se do zaključka da su troškovi života i pojedinca i prosječne četvoročlane porodice, isključujući zemlje EU i Šengenskog prostora – Sloveniju i Hrvatsku, u regionu najskuplji u Crnoj Gori.

Naime, prema podacima Numbea, prosječni troškovi života pojedinca u Crnoj Gori iznose 515 eura mjesečno, bez uračunate rente, dok je prosječnoj četvoročlanoj porodici mjesečno potrebno 1.802,6 eura mjesečno, takođe bez rente.

To je značajno niže od susjedne Hrvatske, u prosjeku 21 odsto, dok je život u Sloveniji u odnosu na crnogorski skuplji oko 33 odsto, prosječno.

U odnosu na druge zemlje regiona, koje nijesu u Evropskoj uniji, Crna Gora prednjači po troškovima. Život crnogorskog pojedinca u odnosu na komšiju iz Srbije skuplji je oko 4,8 odsto. To znači da je prosječnom građaninu u Srbiji potrebno 25 eura manje za život nego u Crnoj Gori, dok je prosječnoj srpskoj porodici za iste potrebe potrebno 127 eura manje.Komentari

4 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Nema države pa lopovi kolo vode

Bice da Srbiju niste racunali skoro sve je maltene duplo skuplje tamo

Kiki,ne lupaj,nije ti Srbija kriva sto u Cg nema proizvodnje.

Imenjakinjo u pravu ste…


Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga