• Početak
  • Vijesti
  • Ekonomija
  • Crnoj Gori ne prijeti bankrot, izdaci za plate, penzije i socijalna davanja servisiraće se redovno

MINISTAR FINANSIJA GOST EMISIJE „INFO PLUS“ NA TV ADRIA

Crnoj Gori ne prijeti bankrot, izdaci za plate, penzije i socijalna davanja servisiraće se redovno

Vlada je utvrdila predlog budžeta za narednu godinu i danas ga je dostavila parlamentu, izjavio je ministar finansija Aleksandar Damjanović, gostujući u emisiji „Info plus“ Adria televizije.
Vlada je utvrdila predlog budžeta za narednu godinu i danas ga je dostavila parlamentu, izjavio je ministar finansija Aleksandar Damjanović, gostujući u emisiji „Info plus“ Adria televizije.


Foto: Ilustracija

„Cilj nam je da dobijemo realan i odgovoran budžet za 2023. i da se svi izdaci za plate, penzije i socijalna davanja servisiraju redovno. Rebalansom za tekuću godinu smo obezbjedili dodatnih 15 miliona eura za jednokratnu pomoć penzionerima sa niskim primanjima. U dogovoru sa Fondom PIO se trudimo da napravimo model kako da pomognemo najugroženijim kategorijama penzionera. Imajući u vidu da smo projektovali rast zarada, naredne godine će doći i do rasta penzija i ispraviće se nepravda prema penzionerima koja im je nanijeta prije mandata aktuelne Vlade. Cilj nam je da minimalna penzija bude u iznosu od 60 odsto prosječne zarade“, precizirao je Damjanović.

Što se tiče zaduženja, resorni ministar kaže da se trenutno pregovara sa Svjetskom bankom oko moguće pozajmice.

„Kao drugi dio smo ostavili prostor za dogovor sa bankama koje godinama sarađuju sa Crnom Gorom, poput Dojče banke, i probaćemo da po najpovoljnijim uslovima i na transparentan način obezbjedimo nedostajuća sredstva. Nećemo emitovati obveznice, što je bio slučaj ranijih godina“, naveo je Damjanović.

Konzervativan pristup finansijama u vrijeme krize

Ministar Damjanović kaže da Crnoj Gori ne prijeti bankrot.

„Nikad to nije bilo na stolu. Prijeti nam neizvjesna godina i recesija- što su veći problemi u državama koje tijesno sarađuju sa nama i u ekonomskom i u turističkom smislu to će veći problemi biti u Crnoj Gori.  Bez rasta privrede i BDP-a svi ovi bilansi su problematični. Trideset godina urušavanja sistema je teško ispraviti. Svi se nadamo da će se rat u Ukrajini zaustaviti i da od naredne godine stvaramo uslove za rast i razvoj, radom i iz poreza, a ne iz zaduženja“, podvukao je Damjanović.

Kako je dodao, na današnjem sastanku u Vladi u vezi problema u Insitutu Igalo su bili predstavnici Opštine H. Novi, predstavnici akcionara i menadžmenta.

„Sagledali smo dubioze u Institutu, time se prošle vlade nisu bavile… Prijeti urušavanje Instituta na duže staze. Nećemo dozvoliti stečaj. U ograničenju mogućnosti za državnu pomoć biće veoma kompleksno da se ovo pitanje riješi, dogovoreni su određeni koraci, moraju se stvoriti uslovi da se „Simo Milošević“ vrati tamo gdje je bio. Uvjeren sam da će svako sa svoje strane učiniti sve da se Institut Igalo vrati tamo gdje mu je mjesto“, kazao je Damjanović.

Što se tiče optužbi koje na njegov račun upućuju iz Pokreta Evropa sad, ministar Damjanović je ocijenio da se iz „Evrope sad“ kriju iza partijskih saopštenja.

„Nemam vremena time da se bavim i nemam odnos prema tome“, rekao je Damjanović.

On je istakao da investitorima prvo treba objašnjavati korijen krize.

„Trudimo se da odvojimo dnevnu politiku od finansija, ali politika neminovno utiče. Što se tiče aktuelnog političkog momenta, ovdje su samo dva ishoda moguća: da se definiše ili rekonstruiše postojeća vlada koja bi radila do kraja mandata, dakle naredne dvije godine, ili da se dođe do prijevremenih izbora. Isključujem mogućnost da parlament sam sebi skrati mandat.  Opcija je i da se ide na vanredne izbore zajedno sa predsjedničkim, u aprilu naredne godine. U svakom slučaju, dvije političke opcije forsiraju da se ide na vanredne izbore, što govori da su se vjerovatno dogovorile da nakon izbora zajedno vrše vlast. To aktuelna vlada neće dozvoliti“, poručio je Damjanović.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga