Država častila vlasnike jahti 40 miliona eura
Akciza na dizel je 44 centa po litru. To je saopštio ministar finansija Aleksandar Damjanović i istakao da je Vlada prošle sedmice izmijenila pravilnik o posebnim mjerama carinskog nadzora i carinskom postupku za robe koje se koriste za snabdijevanje u međunarodnom saobraćaju. Na taj način je crnogorska carinska politika usklađena sa propisima Evropske unije. Osim toga, Damjanović je istakao da su vlasnici jahti plaćali svega sedam odsto PDV-a na vezove za jahte, umjesto 21 odsto, dok PDV za hranu i piće nijesu ni plaćali. Vlasnici jahti su oslobođeni plaćanja akciza na gorivo odlukama Vlade koju je vodio DPS, čiji je predsjednik Milo Đukanović.

– Naša je procjena da je zbog nepostojanja akcize za jahte od 2018. godine budzet izgubio najmanje 40 miliona eura. Oni su plaćali 44 centa jeftinije gorivo od svih nas. To se kosilo sa politikom Evropske komisije, jer smo bili izuzeci, kao i Albanija, koja je takođe uvela akcize. U svakom slučaju tražimo balans uz sve rizike za turizam i jahting, ali apel upućujemo toj bogatoj industriji da pokaže malo empatije jer to su najbogatiji. Sve poskupljuje pa treba da imamo elementarnu solidarnost – naveo je Damjanović na sjednici Odbora za rad i socijalno staranje.

Damjanović je podsjetio da je Vlada donijela set mjera podrške privredi i građanima, a jedna od njih je smanjenje za 50 odsto akcize na gorivo i u praksi to znači da već imamo pad prihoda u budzetu u odnosu na plan.

– Taj pad je nekih tridesetak odsto za poslednjih mjesec dana od kada smo donijeli odluku. Treba reći da sa sadašnjom cijenom od 1,57–1,58 eura mi imamo najjeftinije gorivo u ovom trenutku. To je dobro i u funkciji je podrške privredi i građanima. Ta odluka važi do 5. jula, a za dalje ćemo vijeti shodno dešavanjima na berzi – naveo je Damjanović.

Ministar nije pominjao prethodnika Milojka Spajića, ali je ukazao da su kreatori aktuelnog Zakona o budzetu radili neprecizno.

– Imamo konstatno podatke o padu prihoda po osnovu poreza i doprinosa na dohodak fizičkih lica. Na primjer u junu 2021. smo imali prihod od 25 miliona po osnovu doprinosa, a ove godine 21. Od poreza je pad oko 20 do 25 odsto, što uzrokuje da nam je za prvih 10 dana juna prihod u budzetu gotovo identičan, čak i nešto malo manji nego 2021. Biće nam neophodna nova rješenja da bismo ostvarili dodatne prihode. Nadamo se da će prihoda biti od turističke sezone i suzbijanja sive ekonomije najviše, kako bismo imali održivu situaciju – naveo je Damjanović.

Damjanović je istakao da sa akcizama za jahte pokušavaju da naprave balans, ali da se ta bogata elita unervozila.

– Pokušavamo da napravimo jednu balansiranu politiku koja je izazvala u jednom dijelu biznis javnosti nervozu. Ipak, naše je nastojanje da izađemo u susret privredi i onima kojima zaista treba, građanima, tako da očekujemo solidarnost i empatiju i od strane bogatijih – poručio je Damjanović.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga