Građani uznemireni: Marketi ograničili kupovinu ulja, brašna i šećeraFoto: Dan

Dok građani čekaju da Vlada donese podzakonski akt i ograniči cijene osnovnih životnih namirnica, trgovački lanci su počeli da ograničavaju koliko se može najviše trgovati ulja, brašna i šećera.

Cijene svih proizvoda gotovo svakodnevno rastu, a građane je dodatno uznemirilo ograničenje u kupovini namirnica.

To je odmah većinu potrošača navelo na razmišljanje da će tih proizvoda faliti, međutim, iz trgovačkih lanaca uvjeravaju da ima dovoljno i ulja, i brašna, i šećera.

Nezvanično su nam iz trgovačkih lanaca kazali da su počeli da ograničavaju kupovinu osnovnih namirnica iz razloga što su primijetili da ima dosta zloupotreba, ne od strane potrošača već od malih prodavnica.

– Dešavalo nam se da dođu ljudi iz Albanije, kupuju velike količine i nose za Albaniju. Ili da manje prodavnice kupuju velike količine ulja i brašna i onda to prodaju u svojim objektima po većoj cijeni. To je posebno važilo za primorje. Jer nijedna porodica neće doći dva puta sedmično da kupi po 10 ili 20 kilograma brašna. Tako da su trgovački lanci donijeli odluku da ograniče kupovinu, kako bi spriječili zloupotrebe i radi racionalizacije posla. Male prodavnice mogu u veleprodaji da nabave koliko god hoće brašna i ulja, a kada uzimaju veće količine u maloprodajnim objektima, onda radnici moraju stalno da dopunjavaju rafove, što ih ometa u obavljanju posla jer se veće količine uzimaju u veleprodaji – kazali su nam nezvanično iz više lanaca.

Uvjeravaju da nema nestašice hrane, te da ima dovoljno i ulja, i brašna, i šećera.

Ipak, brojnim građanima, koji su vidjeli ograničenja, nije svejedno i prva reakcija je da će faliti ulja i brašna. Negdje se mogu uzeti dva litra ulja, negdje tri, a negdje pet, a slična je situacija i po pitanju brašna. U većim marketima daju da se uzme do 10 kilograma, a negdje i paket. Ali u većini ima ograničenja.

Prije neki dan je i premijer Dritan Abazović kazao da je najveća briga Vlade šta će na jesen.

– Ne samo da ćemo imati krizu energenata već i krizu hrane. I ozbiljne zemlje ozbiljno razmišljaju o tome. Apelujem i na građane da budu odgovorni, da rade na uštedama električne energije, goriva – rekao je AbazovićKomentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services