Saopštenje EPCG: Radićemo u interesu građanaKompanija Uniprom

Iz EPCG saopšteno je da je važećim kupoprodajnim ugovorom za 2021. godinu UNIPROM-u isporučivala energiju po cijeni od 45 EUR/MWh, dok je u toku godine zbog povećanja cijena na tržištu aluminijuma i električne energije ta cijena dostizala cifru od 400 EUR/MWh, a trenutno se kreće oko 250 EUR/MWh,  dakle pet puta skuplja od one koja se isporučuje UNIPROM-u. 
„Prosječna cijena po kojoj je EPCG uvozila električnu energiju za prethodnih jedanaest mjeseci 2021. godine iznosi 92 EUR/MWh. Naša kompanija je, u tom periodu, isporučila UNIPROM-u 526.424 MWh električne energije i, po tom osnovu, prihodovala oko 23.7 miliona EUR, a ako to uporedimo sa cijenama na HUPX berzi, ispada da bi data količina električne energije vrijedjela 53,4 miliona EUR. I pored svega toga, EPCG je svoje ugovorne obaveze za 2021. godinu poštovala bez izuzetka, kako u pogledu cijene, tako i na planu sigurne isporuke tražene količine energije.“
Sa obzirom da ugovor sa UNIPROM-om ističe krajem tekuće godine, menadžment EPCG je poslao pozivno pismo za redefinisanje i obnavljanje ugovora, međutim kako stoji u saopštenju, nisu dobili odgovor. 
EPCG će nastojati da pronađe rješenje od interesa za građane Crne Gore. 
“ EPCG mora stabilno i sigurno poslovati. To je naš osnovni cilj. Nemoguće je ostvariti taj cilj ukoliko se električna energija kupuje po, primjera radi, cijeni od 150 EUR/MWh, a zatim prodaje nekom privrednom subjektu po cijeni od 45 EUR/MWh. ”  Samim tim EPCG je u situacija da bira da li da poveća cijene građanima Crne Gore ili UNIPROM-u. 

„Kao društveno odgovorna kompanija, EPCG neće dozvoliti da građani Crne Gore snose ozbiljne finansijske posljedice, a sve kako bi jedan čovjek ili jedna firma ostvarivala ekstra profit. Sa takvom poslovnom politikom novi menadžment EPCG želi da raskrsti. Dakle, na naše poslovne odluke neće i ne može uticati ničiji pojedinačni interes. Za EPCG su, na listi prioriteta, javni interes, energetska stabilnost i zadovoljni građani.

Razlika u cijenama je, kao što smo već naznačili, 10-13 miliona mjesečno – zavisno od skokova na berzi – pa se logičnim čini pitanje: je li bolje da se pomenuti iznos usmjerava ka novim projektima i, napokon, budžetu svih građana ili da njime darivamo jednog čovjeka, odnosno jednu firmu? Ponavljamo, apsolutno je neprihvatljivo da se, zbog interesa jednog čovjeka/jedne firme, ugrozi snabdijevanje ili da posljedice osjete sami građani, bilo da se radi o povećanju cijena, bilo da je riječ o restrikcijama.“

EPCG  će raditi na interesu građana i da neće pristati na ucjene i pritiske, navodi se u saopštenju. Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga