Mlijeko, sir i drva poskupjeli skoro 50 odsto

Cijena mlijeka, sira i jaja u prošloj godini porasla je za 47,8 odsto. Mlijeko se krajem 2021. moglo kupiti za oko 80 centi do euro, dok se sada isti proizvod plaća euro i po. Čvrsta goriva su lani poskupila 48,8 odsto. Metar drva u 2021. je bio od 35 do 50 eura, dok je sada od 70 do 80 eura
Cijena mlijeka, sira i jaja u prošloj godini porasla je za 47,8 odsto. Mlijeko se krajem 2021. moglo kupiti za oko 80 centi do euro, dok se sada isti proizvod plaća euro i po. Čvrsta goriva su lani poskupila 48,8 odsto. Metar drva u 2021. je bio od 35 do 50 eura, dok je sada od 70 do 80 euraPotrošačke cijene su u prošloj godini porasle 17,2 odsto, pokazuju podaci Monstata. Iako je inflacija bila 17,2 procenta, veliki broj osnovnih životnih namirnica, kao i troškovi kirije i čvrstih goriva, su poskupili značajno iznad tog procenta u prošloj godini.

Tako je na primjer cijena mlijeka, sira i jaja u prošloj godini porasla za 47,8 odsto. Mlijeko se krajem 2021. godine moglo kupiti za oko 80 centi do euro, dok se sada isti proizvod plaća euro i po. Čvrsta goriva – ugalj, pelet i drva za ogrev su lani poskupila 48,8 odsto. Metar drva za ogrev u 2021. godini je bio od 35 do 50 eura, dok je sada od 70 do 80 eura. Cijene peleta su takođe drastično porasle, do te mjere da je država morala da ograničava prodajne cijene.

Prema podacima Monstata, hljeb i žitarice su u prošloj godini poskupile 31,2 odsto. Hljeb je na početku 2022. godine koštao 50 centi, da bi u jednom momentu poskupio na 80 centi, pa nakon što je PDV na hljeb smanjen sa sedam odsto na nulu cijena je bila 75 centi. Početkom ove godine PDV na hljeb je ponovo vraćen na sedam odsto, pa je i cijena hljeba ponovo 80 centi.

Stvarne rente koje plaćaju stanari za primarno boravište poskupile su 30,6 odsto. Odnosno, kirije koje su nekad bile 250 do 300 eura, sada su 500 do 600 eura. Razlog za poskupljenje kirija je dolazak većeg broja državljana Rusije i Ukrajine koji su bili spremni da plate mnogo veće kirije od onih koje su do tada bile na tržištu. To je naravno dovelo do toga da svi, usljed potražnje, podignu cijene kirije. Državljani Crne Gore koji su podstanari zbog toga su se našli u velikom problemu. Tačnije, i dalje su u problemu zbog visokih cijena stanarina.

Odjeća je poskupila 12,6 odsto, a gorivo i mazivo za motorna vozila 11,2 odsto. Gorivo je tokom godine poskupilo u mnogo većem procentu, tačnije u martu kada je u jednom navratu cijena porasla za 29 centi po litru. Do smanjenja cijene je došlo tek polovinom maja, kada je Skupština konačno izglasala zakon koji omogućava Vladi da smanji akcize na gorivo, a samim tim i cijene goriva. Od maja su akcize bile smanjene 40 odsto, pa 50 odsto, da bi pred kraj godine bile umanjene za 25 odsto. Sada su akcize umanjene za 15 odsto.

U 2022. godini cijene su odmah počele da rastu. Prvi razlog za povećanje cijena je je bio povećanje zarada svim građanima, zatim je uslijedila invazija Rusije na Ukrajinu, što je potpuno poremetilo globalnu ekonomiju. Kod nas se to najprije odrazilo na cijene goriva, koje su u martu skočile 29 centi. Naravno, odmah čim su skočile cijene goriva, skočile su i cijene gotovo svih proizvoda. S obzirom na to da je rat u Ukrajini doveo do poremećaja i na tržištu žitarica, cijene su tokom trajanja rata rasle više puta. Kad su cijene goriva padale i kad su Vlada i Skupština smanjivale PDV na određene namirnice, cijene nisu padale, pa je to na kraju ispalo kao pomoć države privredi, umjesto građanima.

Koliko su troškovi života porasli lani, pokazuje podatak da je minimalna potrošačka korpa, koja se odnosi na minimum troškova, odnosno minimum namirnica potrebnih za život, porasla za 11 mjeseci 2022. godine za 128 eura. Na kraju decembra 2021. godine minimalna potrošačka korpa iznosila je 671,8 eura, a na kraju novembra 2022. godine 799,7 eura.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga