Najavljena poskupljenja

Od 1. jula skuplje cigarete

Posupljenje cigareta od 10 centi po paklici može se očekivati od 1. jula, dok ostalih povećanja cijena neće biti, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović u Skupštini.
Posupljenje cigareta od 10 centi po paklici može se očekivati od 1. jula, dok ostalih povećanja cijena neće biti, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović u Skupštini.


Ilustracija

Skupština Crne Gore je sinoć usvojila izmjene i dopune više finansijskih i poreskih zakona, među kojim je i uvećanje akciza na duvan.

Između ostalog, izmjenama zakona je predviđeno da će kupci nekretnina vrednijih od 150 hiljada eura plaćati veći porez, firme iz ofšor zona imaće porez po odbitku od 30 odsto, a ubrzava se i povećanje akciza na duvanske proizvode.

Predlog o Izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću povučen je na doradu.

Damjanović kaže da je cilj izmjena zakona povećanje poreskih prihoda i smanjenje sive ekonomije.

On je saopštio da je akcizni kalendar maksimalno ublažen i da se pokupljenje cigareta očekuje u iznosu od 10 odsto od ljeta, odnosno od 1. jula.

“Što se tiče ostalih proizvoda neće biti nikakvih povećanja ni danas, ni sjutra. Tu se misli na one proizvode, što je naša obaveza i prema EU politici i obaveza prema građanima da se štiti zdravlje građana i da se akciziraju proizvodi štetni po zdravlje, jer su troškovi za zdravstvene usluge koji su uzrokovani tim štetnim proizvodima enormni. Dakle prije 1. jula neće biti nikakvih poskupljenje”, kazao je Damjanović.

On je najavio i adekvatno oporezivanje igara na sreću.

“Od 15 miliona eura mršavih koje država prihoduje, prihodovaćemo 25 do 30 miliona”, kazao je Damjanović.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services