Olakšan pristup programima podrške portalom biznis.gov.meFoto: MEK

Iz Ministarstva su kazali da je cilj projekta, koji se realizuje u saradnji sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), da na jednom mjestu pruži sveobuhvatne informacije o vidovima finansijske i nefinansijske podrške koji su na raspolaganju privrednicima u Crnoj Gori.

„EBRD je važan partner u ekonomskom razvoju Crne Gore i to se ogleda kroz snažnu podršku koju pružaju u realizaciji nekih od ključnih projekata koji će uticati na ubrzanje ekonomske aktivnosti i poboljšanje životnog standarda građana kao što je i ovaj“, rekli su iz Ministarstva.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, kazao je da mikro, mala i srednja preduzeća, kao sektor koji čini najveći dio ukupnog broja preduzeća, u velikoj mjeri doprinose privrednom razvoju i konkurentnosti ekonomije i po svim relevantnim indikatorima, generalno bilježe dinamičan rast i razvoj.

„Mi smo dužni da učinimo sve kako bismo im olakšali pristup finansijskim i nefinansijskim sredstvima koja su dostupna. Upravo, jedan od glavnih benefita portala je što će građani na jednom mjestu imati sve potrebne infomacije o programima podrške za koje su zainteresovani i koji im odgovaraju i neće morati da prolaze iscrpljujuće procedure i pribavljaju veliki broj različitih dokumenata, što u velikom broju slučajeva odbija ljude da apliciraju“, rekao je Milatović.

On je naveo da je u fokus stavljena prezentacija i promocija dostupnih programa podrške kako bi sve informacije pronašle svog korisnika odnosno nekog ko je zainteresovan da te informacije primi.

„Ovo zapravo čini temelj portala i daje mu karakter jedne sveobuhvatne informativne stanice koja postoji radi korisnika i svoje postojanje crpi iz potreba korisnika“, dodao je Milatović.

Broj MMSP u prošloj godini je, prema podacima Uprave prihoda i carina, iznosio 34,04 hiljade što čini povećanje od 2,65 odsto u odnosu na 2020. godinu, odnosno 15,24 odsto u odnosu na 2018. godinu.

U ukupnom broju zaposlenih, MMSP učestvuju sa 80,96 odsto, i u prošloj godini su zapošljavala 143,46 hiljada radnika, što predstavlja povećanje broja zaposlenih od 1,42 odsto u odnosu na 2020. godinu.

„Cilj portala je da poveća broj MMSP koji koriste mehanizme podrške MER-a i sve je usmjereno ka korisniku i olakšanom pristupu svim dostupnim sredstvima“, navodi se u saopštenju.

Na portalu će se, između ostalog, naći Program za unapređenje konkurentnosti kroz osam pojedinačnih linija u ukupnoj vrijednosti od četiri miliona EUR, Program za razvoj prerađivačke industrije u vrijednosti od 1,2 miliona EUR vrijedan Program za promociju zanatstva.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga