Skip to main content


Opštinama dodatni prihodi, podržali „Evropa sad“
Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, sa saradnicima, održao je danas treći sastanak sa predstavnicima Zajednice opština, kako bi razgovarali o sprovođenju programa reformi “Evropa sad!”, naročito zbog predloženih izmjena poreske politike i uticaja koje će imati na budžete lokalnih samouprava.

“Svi smo svjesni značaja i obuhvata reforme koju smo predložili. Vladi Crne Gore su građani prioritet i spremni smo na dogovore kako bi se predložene reforme sprovele do kraja. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja će pružiti lokalnim samoupravama svu potrebnu podršku tokom implementacije programa reformi, kako bi se osigurala održivost javnih finansija, kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou” naglasio je ministar Spajić.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, opštine i Zajednica opština će u potpunosti biti posvećene sprovođenju i dati svoj doprinos sprovođenju programa.

Oni su istakli da, u cilju očuvanja održivosti lokalnih javnih finansija, insistiraju na jasnom definisanju kompenzatornih mjera kojim će se eliminisati negativni uticaji na prihode lokalnih samouprava zbog promjene poreske politike.

“Učesnici sastanka su se saglasili o potrebi preduzimanja kompenzatornih mjerama kojim će se obezbijediti opštinama puna održivost lokalnih javnih finansija tokom implementacije programa reformi “Evropa sad!”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Ministarstvo će, kako kažu, amandmanski djelovati na Zakon o finansiranju lokalne samouprave u dijelu povećanja procenta ustupanja dijela prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica na 100% opštinama Sjevernog regiona i 20% opštinama Središnjeg i Primorskog regiona, kao i opredijeliti dodatnih 10% poreza na promet nepokretnosti za Egalizacioni fond.

“Ministarstvo će, takođe, amandmanski djelovati na Predlog Zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu kojim će se u tekućoj budžetskoj rezervi opredijeliti dodatna sredstva za opštine, koja će biti dostupna u slučaju odstupanja u odnosu na prihode u 2021. godini zbog uticaja mjera iz Programa „Evropa sad!“, saopšteno je iz resora Milojka Spajića.

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci