Pomoć iz Srbije: Po 170 eura i za penzionere iz Crne Gore
Penzioneri iz Crne Gore, koji penziju ili dio nje primaju iz budzeta Republike Srbije, dobiće pomoć u iznosu od oko 170 eura koju je vlada te susjedne zemlje opredijelila za penzionere, saopšteno je za „Dan“ iz Fonda PIO Srbije.

Kako su iz srpskog Fonda PIO naveli, pomoć će biti uplaćena svima, bez obzira na mjesto prebivališta.

– U skladu sa zaključkom Vlade Republike Srbije najavljena novčana pomoć u iznosu od 20.000 dinara biće isplaćena svim korisnicima penzija kod Fonda PIO Republike Srbije koji su ostvarili pravo zaključno sa 31. januarom 2022. godine. Dakle, opredjeljujući kriterijum za isplatu novčane pomoći u iznosu od 20.000 dinara jeste da je osoba korisnik penzije, ili dijela penzije, koju isplaćuje Fond PIO Republike Srbije, bez obzira na mjesto prebivališta – istakli su iz Fonda PIO Srbije.

Početak isplate ove jednokratne pomoći zakazan je za danas, odnosno četvrtak, 10. februar.

– Kako se ističe, ova pomoć će u prosjeku mjesečnu penziju podignuti za oko 1.600 dinara, što znači da će praktično prosječna mjesečna primanja najstarijih, koja sada iznose 31.000 dinara, iznositi oko 32.600 dinara, što je oko 305 eura – naveli su iz Fonda PIO.

Prema navodima, ovo je nastavak pomoći koju je Vlada Srbije uplaćivala u toku krize koju je izazvala pandemija virusa korona.

– Penzioneri su prethodne godine u četiri isplate dobili ukupno 110 eura, a sada stiže i dodatnih 170. Da bi se ostvarila ova pomoć, potrebno je da se ispune dva uslova, odnosno, jedan je da ste penzioner Republike Srbije, a drugi je da je pravo na penzionisanje ostvareno najkasnije 31. januara ove godine. To što ste istovremeno i strani penzioner ne smeta. Isplata pomoći korisnicima koji su pravo ostvarili zaključno sa 31. januarom ove godine, a nisu obuhvaćeni isplatom od 10. februara, biće izvršena jednokratno, nakon uspostavljanja isplate penzija – saopštili su iz Fonda PIO Srbije.
Prosječna penzija u Srbiji poslednjih godina je u blagom rastu i penzioneri dobijaju redovne godišnje povišice, kao i jednokratne novčane pomoći.

Početkom ove godine penzioneri koji žive u Crnoj Gori, a na teretu su srpskog Fonda PIO, obraćali su se otvorenim pismom predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru finansija Siniši Malom tražeći da i oni budu obuhvaćeni ovom finansijskom podrškom, s obzirom na to da nisu bili obuhvaćeni i ranijim tranšama jednokratnih pomoći.

Penzioneri su tada naveli da smatraju da su diskriminisani, jer uprkos tome što su radni vijek proveli u Srbiji i redovno im je odbijan dio zarada, kao na primjeru finansijske konsolidacije 2014. godine, kao i u godinama rata i drugih kriza, nisu obuhvaćeni svim programima podrške, već su samo u jednom navratu dobili 50 eura.

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga