PREDSJEDNIK ODBORA DIREKTORA EPCG

Poskupljenja struje neće biti

Planovi EPCG su da se cijena struje ne povećava- poručio je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović gostujući u emisiji Okvir na TVCG.
Planovi EPCG su da se cijena struje ne povećava- poručio je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović gostujući u emisiji Okvir na TVCG.


Foto: Ilustracija

On je kazao da je trenutna cijena struje na berzi 400-500 eura po megavat satu, a u avgustu i 800 evra po megavatu ,a da se ona građanima prodaje po cijeni od 50 eura.

„Povećanjem cijene od 10 do 15 odsto dobili bi sredstva koja ne mogu da riješe strateške probleme, a pravili bi veliki problem građanima. Vjerovatno bi uticalo i na lošiju naplatu“, naglasio je Đukanović.

On je pozvao Vladu da povede računa o zakonima zbog kojih bi CEDIS morao da povećava cijene svojih usluga.

„Suština je da treba praviti nove izvore električne energije. Imamo dobar energetski potencijal. Prije nekoliko mjeseci počeli smo da pravimo prve megavate, ali to je malo“, kazao je Đukanović.

On je rekao da ako bi ova godina bila kao prošla, u hidrološkom smislu, energetske krize ne bi bilo.

Izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović, pojašnjavajući zašto je ta kompanija zahtjevom tražila u prosjeku oko 112 miliona evra po godini, što je za oko 36 odsto, odnosno 30 miliona evra više u odnosu na odobreni prihod za ovu godinu, kazao da je istekao trogodišnji period za koji je utvrđena cijena električne energije i 1. januara počinje novi.

„Dostavili smo Vladi određene podatke za narednu godinu, između ostalog i gubitke koje smo imali. Mi indirektno utičemo na cijenu struje, ali riješićemo situaciju ako brzo promijenimo Zakon o energetici“, kazao je Čađanović.

On je objasnio da za pokrivanje gubitaka nabavljena struju na berzi po cijeni od 116 evra.

Mirko Stanić iz SDP-a kazao je da bi država trebalo da proizvede dovoljno struje i po cijeni koja je prihvatljiva građanima.

„Nije logično da plaćamo na berzi struju po 500 evra, ako je proizvodimo u Crnoj Gori. EPCG je u minusu 60,9 miliona, CEDIS da plaća kako je zakonski fakturisano 15 miliona, ove dvije kompanije su proteklih godina bile u plusu preko 100 miliona eura“, rekao je Stanić.

On je rekao da u SDP-u smatraju da je vođenje čitavog energetskog sistema veoma loše.

Đukanović je kazao da će EPCG u novembru pokrenuti novi projekat koji se odnosi na obnovljive izvore energije.

„Imaćemo konkurs za inženjere, električare, elektrotehničare, montere“, kazao je Đukanović.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga