ZZZ

Poslodavcima za zapošljavanje OSI isplaćeno 28 miliona eura

U ZZZ kažu da je u julu ipak bez posla bilo 11.000 OSI, a da je broj poslodavaca koji koriste subvencije porastao 17 putaDržava je u proteklih sedam godina, od kad je mjera subvencioniranja poslodavaca za zapošljavanje lica sa invaliditetom na snazi, poslodavcima isplatila 28.000.727 eura, konstatovano je u Izvještaju sa konsultativnog saslušanja na teme „Isplata subvencija poslodavcima za zapošljavanje lica sa invaliditetom“ i „Realizacija programa – osposobljavanje za samostalan rad i osposobljavanje za rad kod poslodavca“ koji je objavio Odbor za rad, zdravstvo i socijalno staranje. U tom dokumentu se navodi da prema podacima iz jula bez posla je oko 11.000 osoba sa invaliditetom (OSI), a naglašava se da je u poslednjih sedam godina broj poslodavaca koji ostvaruju subvencije povećan 17 puta, odnosno 22 puta kada su zaposlene osobe sa invaliditetom u pitanju. Naglašeno je da je od 1. januara do 31. decembra 2021. godine podnijeto 1.739 zahtjeva za subvencije, od čega je 1.540 poslodavaca ostvarilo to pravo, za 2474 lica. Od 01. januara 2022. godine podnijeto je preko 700 zahtjeva.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Goran Folić je na sjednici Odbora za rad, zdravstvo i socijalno staranje kazao da kada su u pitanju iznosi subvencija za poslodavce, za 2020. godinu je opredijeljeno 9.387.000 eura, 2021. ukupno 10.700.000, a u 2022. svega 4.945.000 eura. Govoreći o zastoju u isplati ovih subvencija naveo je da su razlozi: povećan broj lica sa invaliditetom na evidenciji Zavoda, gdje ih je prema podacima iz jula 11.000; konstantan rast broja zahtjeva za ostvarivanje prava na subvencije za zapošljavanje OSI; povećanje obima posla uz mali broj izvršilaca u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i kašnjenje dostavljanja dokumentacije, od strane poslodavaca, na osnovu koje se vrši isplata subvencija.

Odbor je u zaključcima sa saslušanja izrazio zabrinutost zbog kašnjenja u isplatama subvencija za zapošljavanje lica sa invaliditetom i poziva Vladu Crne Gore, odnosno Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje Crne Gore da preduzmu sve neophodne aktivnosti u cilju redovne isplate navedenih subvencija.

– Odbor poziva Vladu Crne Gore, odnosno Ministarstvo rada i socijalnog staranja da ubrza aktivnosti na unapređenju normativnog okvira koji se odnosi na zakonska rješenja u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom i vještačenja invaliditeta, radi uspostavljanja pravednijeg sistema i efikasnijeg pristupa pravima za sve vrste materijalnih davanja, usluga i drugih prava lica sa invaliditetom. Odbor sugeriše da se poziv za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom – grant šeme objavljuju i sredstva, po navedenom pozivu, raspodijele, po mogućnosti, najkasnije do kraja drugog kvartala i da se navedena sredstva odnose na realizaciju aktivnosti za tu kalendarsku godinu – navodi se u izvještaju odbora.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga