Povećana specifična akciza na cigarete i fino rezani duvan
Kako se navodi u obavještenju za akcizne obveznike, objavljenom na sajtu Uprave prihoda i carina (UPC), specifična akciza na cigarete uvećana je sa 37 eura na 40,5 na hiljadu komada, dok je proporcionalna smanjena sa 29 odsto na 27,5 odsto od njihove maloprodajne cijene.

„Akciza na fino rezani duvan povećana je sa 45 eura na 50 po kilogramu tog proizvoda“, navodi se u saopštenju.

U skladu sa članom 36a, stav 1 Zakona o akcizama, u slučaju promjene visine akcize, u konkretnom slučaju na cigarete i fino rezani duvan, proizvodači, uvoznici kao i lica koja obavljaju trgovinu na veliko, i/ili malo, a koji na dan prije promjene visine akcize imaju na zalihama akcizne proizvode za koje postoji obaveza obračunavanja akcize, dužni su da izvrše popis zaliha i da na njih izvrše obračun i uplatu razlike akcize prema iznosima i stopama propisanim Zakonom.

„Izuzeto od stava 1 člana 36a, lica koja obavljaju trgovinu na malo duvanskih proizvoda, nijesu u obavezi da vrše popis zaliha u slučaju promjene visine akcize“, objasnili su iz UPC.

Obračun razlike akcize podnosi se korišćenjem informacionog sistema za elektronsku razmjenu podataka o akcizama, u roku od 15 dana po isteku mjeseca u kojem je došlo do promjene visine akcize, odnosno do 15. februara.

Iz UPC su napomenuli da je Zakonom o akcizama predviđena prekršajna odgovornost i propisana novčana kazna od dvije hiljade do 20 hiljada eura za pravno lice, ako na dan povećanja visine akcize akciznih proizvoda ne izvrši popis zaliha, obračun i uplatu akcize, odnosno njenu razliku.

Kako se dodaje, ugostiteljski objekti nijesu obveznici obračuna i uplate razlike akcize.

 
 

 
 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services