Skip to main content


Prevezli 1,3 miliona putnika, očekuju profit od milion euraFoto: Pobjeda, D. Mijatović

Aerodromi Crne Gore planirane prihode za prošlu godinu su ostvarili još u septembru, a kompanija je lani smanjila rashode i ostvariće dobit veću od milion eura, saopštio je u intervjuu Pobjedi predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Nebojša Đoković.

– Ukoliko poredimo poslovanje sa 2020. godinom, kada je gubitak bio više od 14 miliona eura, rezultat je odličan, ali smo još daleko od rekordne 2019. godine i nadamo se da se sa prestankom pandemije brzo možemo vratiti na taj nivo. Zreli smo odavno i za povećanje kapaciteta kada je u pitanju proširenje platforme i prihvat putnika u terminalnoj zgradi, ali to je već dugoročna investicija – kazao je Đoković.

Prema njegovim riječima, postoje i neki skriveni troškovi koji sada isplivavaju nakon revizorskog izvještaja za 2020. i ispravki i u 2019. godini.

– To se prvenstveno odnosi na neke poreze, a tiču se načina knjiženja kod naplate potraživanja od Montenegro erlajnza, odnosno Vlade – rekao je Đoković za Pobjedu.

Koliki je promet putnika na oba aerodroma zabilježen u 2021. godini? Da li ste zadovoljni tim prometom i da li je on na nivou planiranog?

Od 15. decembra 2020. do 15. decembra 2021. godine aerodrom Tivat je imao 667.200, dok je aerodrom u Podgorici ostvario promet od 635.136 putnika. Sigurno je da smo zadovoljni sa 1,3 miliona prevezenih putnika, što je na oko 50 odsto i 45 odsto u odnosu na ostvarene prihode u rekordnoj 2019. godini, a uzimajući u obzir da nijesmo imali rusko i bjelorusko tržište, to je odličan rezultat.

Sa koliko je destinacija povezana Crna Gora preko svojih aerodroma?

Aerodrom u Podgorici prošle godine imao je pet novih kompanija (Air Astana, Luxair, Chair airlines, Wind Rose, To Montenegro), i pet novih destinacija (Almaty, Nursultan, Luksemburg, Kijev i Zagreb).

Aerodrom u Tivtu imao je 14 novih kompanija (To Montenegro, Luxair, UAB Avion Express, Edelweiss, Bees, Flyone, Israir, SAS, Fly Dudai, Lufthansa, El Al, Transavia France, Smartlinx i Enter Air), i šest novih destinacija (Banjaluka, Istanbul, Ljubljana, Luksemburg, Berlin i Cirih).

Kako ocjenjujete saradnju sa avio-kompanijama? Ima li najava dolaska novih avio-prevoznika u ovoj godini?

Želja nam je da budemo tranzitni aerodromi, a ne samo krajnja destinacija, da se unaprijedi putna infrastruktura, pogotovo kod tivatskog aerodroma i da povećamo neavijacijske prihode. Žao mi je što nije realizovan projekat sa EBRD i kredit od 50 miliona eura, što se nije ušlo u izgradnju dodatnog terminala u Podgorici, jer bi time povećali komercijalni sadržaj i komfor putnika. Tendencije su u svijetu da avijacijski i neavijacijski prihodi budu u proporciji 50 odsto naprema 50 odsto, dok je kod nas to oko 80 naprema 20 odsto u korist avijacijskih.

Imamo najave za nove avio-kompanije, Turkish Airlines će pojačati broj letova, usvojili smo strateške rute, podsticajne šeme za avio-kompanije koje imaju bazirane vazduhoplove na podgoričkom i tivatskom aerodromu.

Koji su prioriteti za ovu godinu? Da li očekujete da bude uspješnija od prošle godine?

Radimo na unapređenju svih segmenata poslovanja, od administracije do operative, a takođe na usavršavanju zaposlenih. Biće dosta noviteta u 2022. godini. Pregovaramo sa mnogim avio-kompanijama i vidjećemo, šta će se sve realizovati.

Sigurnost i bezbjednost ostaju naš glavni cilj, a potom i komfor putnika. Radimo na regionalnoj saradnji sa aerodromima u okruženju i tu će uskoro biti lijepih novosti. Iza nas je teška godina, mijenjao se menadžment nekoliko puta, a novi menadžment će posvećeno raditi na unapređenju kompanije u ovoj godini. Niko sa sigurnošću ne može predvidjeti trajanje korona krize, ali smo sigurni u još bolji finansijski rezultat i povećanje broja putnika i vazduhoplova u ovoj godini.

Kakvo je stanje infrastrukture na našim aerodromima? Može li se ove godine očekivati modernizacija aerodroma i da li kompanija može da isfinansira te potencijalne investicije?

U ovoj godini ćemo se intenzivno baviti unapređenjem infrastrukture na oba aerodroma. Noćno slijetanje u Tivtu je nešto što se odavno planira i biće realizovano u ovoj godini. U tom pravcu već su urađena određena ispitivanja, a cilj nam je da produžimo satnicu slijetanja. Planiramo da poboljšamo poletno-sletnu stazu, renoviramo upravnu zgradu koliko god to bude moguće i da terminal dva bude iskorišćen na funkcionalan način.

Tivatski aerodrom zahtijeva znatna sredstva da bi dobio sertifikat od ACV i bez pomoći države ili eventualnog koncesionara, to će ići dosta teško. Podgorički je blizu sertifikacije, ali imamo, takođe, dosta intervencija koje moramo obaviti do početka nove ljetnje sezone. Radimo na unapređenju svih segmenata poslovanja, od administracije do operative, a takođe i na usavršavanju zaposlenih. Biće dosta noviteta u ovoj godini. Pregovaramo sa mnogim avio-kompanijama i vidjećemo, šta će se sve realizovati.

Za dva mjeseca će se znati optimalan broj radnika

Da li je kompanija redovno isplaćivala plate i obaveze prema državi (poreze, doprinose…) u 2021? Da li ima viška zaposlenih?

Plate se isplaćuju redovno. Takođe, sve poreske obaveze će biti izmirene, kao i obaveze prema dobavljačima. Veoma smo likvidni i ne postoji bojazan da se nova IATTA sezona ne pripremi na vrijeme.

Mi imamo dva aerodroma i moraju postojati duple službe što dodatno stvara utisak o velikom broju zaposlenih (npr. u poređenju sa Ćilipima). Ipak, svjesni smo da se godinama neselektivno zapošljavao veliki broj ljudi, nije se ulagalo u njihovo usavršavanje kao ni u podizanje standarda poslovanja i opremanju obje naše vazdušne luke. Nedostatak opreme se pojavljuje gotovo dnevno i tu ćemo imati značajna ulaganja. Kolika, to ćemo definisati planom javnih nabavki za ovu godinu (kao npr. za vozilo za odmrzavanje krila aviona i sl.).

Radimo na novoj sistematizaciji, očekujemo da u naredna dva mjeseca sve okončamo i vidimo koji je to optimalan broj zaposlenih (trenutno ih imamo blizu 800 računajući i sezonske radnike). Tada ćemo procijeniti da li da se ide sa posebnim socijalnim programom shodno važećem ili novom kolektivnom ugovorom sa sindikatima kompanije ili možda da dio radnika bude angažovan u noćnoj smjeni ukoliko se realizuje plan da podgorički aerodrom radi 24 sata.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare