Prihodi od turizma u prva tri mjeseca 45,5 miliona
Kako navode, preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore pokazuju da su prihodi od turizma za prva tri mjeseca 2022. iznosili 45,4 miliona eura, što je rast od 86,5 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

Broj noćenja u turizmu prema podacima Monstata, u kolektivnom smještaju, je za prva četiri mjeseca 2022. veći 197,3 odsto na godišnjem nivou, promet u maloprodaji i trgovini na veliko bilježi godišnji rast u prvom kvartalu od 36,5 odsto dok je broj prevezenih putnika na aerodromima u istom periodu iznosio 170 hiljada, i bilježi rast od 159 odsto, ili 2,5 puta u poređenju sa prvim kvartalom 2021. godine.

Promet putnika na aerodromima je, kako se navodi, u prvom kvartalu 2022. na nivou od oko dvije trećine ostvarenog prometa iz istog perioda rekordne 2019, dok se u nastavku godine očekuje znatno veća popunjenost kapaciteta, u skladu sa novootvorenim linijama i povezivanjem sa zapadnim tržištima, prevashodno sa ključnim emitivnim tržištem Zapadne Evrope.

Produženo trajanje pandemije Covida-19, kašnjenja u izvođenju radova i ubrzani rast cijena građevinskih materijala, uslovili su niže godišnje ostvarenje vrijednosti izvršenih građevinskih radova u prvom kvartalu 2022. od 5,2 odsto, piše u analizi.

Shodno ubrzanom oporavku ekonomske aktivnosti i intenziviranju ranije započetih projekata, očekuje se dinamičniji ciklus ulaganja u nastavku 2022. godine.

Ključni pokretači ekonomskog rasta u 2022. godini, prema očekivanjima, biće privatna potrošnja i snažna izvozna aktivnostKomentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga