Podaci pokazali

Prosječna zarada u decembru 727 EUR

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u decembru je, prema podacima Monstata, iznosila 727 EUR i bila je 0,8 odsto veća u odnosu na novembar.
Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u decembru je, prema podacima Monstata, iznosila 727 EUR i bila je 0,8 odsto veća u odnosu na novembar.


Foto: Pixabay

Prosječna neto zarada u decembru je, u odnosu na isti mjesec 2021. godine, porasla 35,4 odsto.

Prosječna bruto zarada u prošlom mjesecu je iznosila 900 EUR.

Statističari su naveli da je prosječna bruto zarada u četvrtom kvartalu prošle godine, u odnosu na treći, zabilježila rast od jedan odsto. Na nivou cijele prošle godine, prosječna bruto zarada iznosila je 883 EUR, a prosječna neto zarada 712 EUR.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u prošloj godini, u odnosu na 2021, zabilježile rast od 13 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period porasle 18,4 odsto”, navodi se u saopštenju.

Prosječne neto zarade u decembru su u odnosu na novembar porasle u sektorima snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 3,8 odsto, državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje 2,4 odsto, usluge smještaja i ishrane 2,2 odsto, trgovina na veliko i malo; popravka motornih vozila i motocikala, poslovanje nekretninama i stručne, naučne i tehničke djelatnosti po 1,8 odsto.

Rast je zabilježen i u sektorima umjetničke, zabavne i rekreativne djelatnosti 1,6 odsto, snabdjevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama i ostale uslužne djelatnosti po 1,1 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo i obrazovanje po jedan odsto, finansijske i djelatnost osiguranja 0,8 odsto, građevinarstvo 0,3 odsto i zdravstvena i socijalna zaštita 0,2 odsto.

Pad prosječne neto zarade u decembru je u odnosu na novembar zabilježen u sektorima vađenje ruda i kamena 2,8 odsto, prerađivačka industrija i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti po 1,7 odsto, informisanje i komunikacije jedan odsto i saobraćaj i skladištenje 0,7 odsto.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services