Skip to main content


Prosječna zarada u martu 704 euraFoto: Ilustracija

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu je, prema podacima Monstata, iznosila 704 eura, što je 0,3 odsto manje u odnosu na februar.

Prosječna neto zarada u martu je, u odnosu na isti mjesec prošle godine, porasla 33,8 odsto.

Prosječna bruto zarada u martu je iznosila 868 eura.“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u martu u odnosu na februar porasle 3,4 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 3,6 odsto”, navodi se u saopštenju.

Prosječna bruto zarada u prvom kvartalu, u odnosu na četvrti kvartal prošle godine, porasla je 9,6 odsto.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa u martu su u odnosu na februar porasle u sektorima usluge smještaja i ishrane šest odsto, finansijske i djelatnosti osiguranja 2,6 odsto, poslovanje sa nekretninama 2,5 odsto, građevinarstvo 2,4 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 1,3 odsto, obrazovanje 0,4 odsto, kao i trgovina na veliko i malo 0,3 odsto.

Rast je zabilježen i u sektorima snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama 0,3 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 0,2 odsto, prerađivačka industrija 0,2 odsto, kao i vađenje ruda i kamena 0,1 odsto.

Pad prosječne neto zarade zabilježen je u sektorima poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 21,1 odsto, snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 3,1 odsto, državna uprava 2,9 odsto, informisanje i komunikacije 2,4 odsto, ostale uslužne djelatnosti 1,8 odsto, saobraćaj i skladištenje 1,7 odsto, kao i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 1,2 odsto.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci