Rast prihoda u januaru od 20% dokaz održivosti Evrope sadFoto: Gov.me

Januarski prihodi su i iznad plana budžeta za 2,9 miliona eura, odnosno 2,8 odsto.

Nastavljen je trend rekordne naplate prihoda iz 2021. godine. Prihodi od poreza na dodatu vrijednost (PDV) su iznad plana za januar za 1,3 miliona eura (2,6%) i iznose 50,3 miliona eura. Januarski prihodi od akciza su iznad plana za 2,1 milion eura ili 10,9 odsto, a iznose ukupno 21,1 milion eura.

„Ovo su prvi signali da smo realno planirali budžet za ovu godinu i da nije tačna priča o neodrživosti programa reformi ‘Evropa sad’. Nastavljamo da obezbjeđujemo stabilne prihode budžeta i pored značajnog smanjenja poreskog opterećenja na zarade, kojim je omogućeno najveće ikad povećanje plata u Crnoj Gori i to u jednoj godini“,  poručio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

U predstojećem periodu, kako je saopšteno, očekuje se još bolja naplata prihoda jer će se osjetiti efekti povećanja zarada iz programa reformi, veće potrošnje, itd.

Prema podacima Uprave prihoda i carina, bruto naplata prihoda za januar iznosi 117,16 miliona eura, što je za 6,84% više nego u januaru 2019, godini u kojoj su bili rekordni prihodi.

MFSS krajem februara objavljuje objedinjene januarske podatke o svim prihodima i izdacima budžeta, u okviru redovnih mjesečnih izvještaja.

Crna Gora je u 2021. godini ostvarila rekordnu naplatu budžetskih prihoda, čime je premašila i „rekordnu“ 2019. godinu, o čemu je detaljan izvještaj na sajtu MFSS-a.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga