iznenađujući potez

Rojters: Loš odnos Grčke i Malte prema zamrzavanju imovine ruskih državljana

Grčka je zamrzla imovinu ruskig državljana u vrijednosti od 212.000, a Malta 147.000 eura, što je za Evropsku uniju „vrlo iznenađujuće“. Grčka i Malta zaostaju za drugim članicama Evropske unije u zamrzavanju ruske imovine koja je sankcionisana zbog ruske invazije na Ukrajinu u vrijeme dok Unija razmatra korištenje te imovine kako bi pomogla Kijevu, piše Rojters
Grčka je zamrzla imovinu ruskig državljana u vrijednosti od 212.000, a Malta 147.000 eura, što je za Evropsku uniju „vrlo iznenađujuće“. Grčka i Malta zaostaju za drugim članicama Evropske unije u zamrzavanju ruske imovine koja je sankcionisana zbog ruske invazije na Ukrajinu u vrijeme dok Unija razmatra korištenje te imovine kako bi pomogla Kijevu, piše RojtersU zemljama EU do sada je zamrznuta ruska imovina u vrednosti od 20,3 milijarde eura. Imovinu vrijednu više od milijardu eura zamrznule su italijanske, irske, francuske, španske, nemačke, belgijske, luksemburške i austrijske vlasti.

Skoro svaka druga zemlja EU zamrznula je imovinu vrednu najmanje više miliona eura, prema dokumentu Evropske komisije u koji je Rojters imao uvid.

Podsjetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je da je zamrznulo 44 nekretnine 34 ruska državljana kojima su prethodno uvedene sankcije.

U saopštenju, iz MUP-a navode da su na „liniji stoprocentne usaglašenosti Crne Gore sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije“ danas napravili „prvi korak.

Kako je objašnjeno u saopštenju, za 44 nekretnine Uprava za katastar i državnu imovinu donijela je odgovarajuća rješenja kojima je ograničeno raspolaganje imovinom u Crnoj Gori ovim licima.

Na drugoj strani Grčka i Malta brane svoje postupke po pitanju sankcija. Grčka je potvrdila da je obavijestila blok o zamrzavanju imovine u vrijednosti od 212.000 eura, a Malta je rekla da je zamrznula rusku imovinu u vrednosti od 147.000 eura.

„To je pomalo iznenađujuće“, rekao je anonimni zvaničnik Evropske unije.

„Ili nemaju puno, ili ne rade svoj posao, ili su nešto napravili, a nas nisu o tome obavestili iako su mogli“, dodao je.

Grčki zvaničnici kažu da je u spomenutu cifru uključena sva imovina koju je Atina indentifikovala na temelju popisa sankcija EU.

„Grčko investiciono okruženje ne pogoduje prilivu ruskog kapitala i ofšor kompanija“, saopštili su iz Atine.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services