Skip to main content


Samardžić: Tehnički neizvodljivo da poslodavac može obračunati zaradu ispod minimalnog iznosa, kazne enormne
Nijedna zarada u Crnoj Gori ne smije biti manja od onoga koliko je propisano izmjenama i dopunama važećim zakonima, a poslodavac i zaposleni su dužni da se prilagode novim zakonskim rešenjima, kazao je advokat Nikola Samardžić gostujući u Bojama jutra.

On navodi da se dosta toga se mijenja u radno-pravnom angažmanu s obzirom na činjenicu da će morati da se vrši izmjena ugovora o radu, rješenja zaposlenja.

„Postoje zagarantovana prava radnika koja se odnose na iznos minimalne zarade, a s druge strane obavezu poslodavca da to zakonsko rešenje uvrsti u sami ugovor“, kazao je.

 Samardžić ističe da će se sva pravna zaštita koja je postojala do ovog programa i dalje primjenjivati.
 
Iz Unije slobodnih sindikata (USSCG) pozvali su radnike koji ne prime zaradu preko tekućeg računa da podnesu prijavu.

Međutim, Samardžić smatra da je iluzorno očekivati da se u firmi od nekoliko zaposlenih podnosi anonimna prijava.

„Ono što je možda najbolje rješenje je da o svakom pitanju poslodavac i zaposleni razgovaraju. Negativan rezultat takvih pojedinačnih pregovora može da donese dalekosežne posljedice“.

Objašnjava da će biti tehnički neizvodljivo nakon donošenja ovih propisa da poslodavac može obračunati zaradu ispod minimalnog iznosa koji je zakon limitirao, te da je u takvoj situaciji nemoguće primati platu osim na način koji je zakon propisao.

„Nijedan poslodavac neće da rizikuje jer su enormne kazne propisane, težiće tome da ispoštuje zakonske odredbe.“

Samardžić predlaže obraćanje inspekciji rada, pokrenutanje postupka mirnog rešenja spora pred Agencijom.

„Možete se obratiti sudu. Nažalost to je procedura koja u Crnoj Gori traje dugo i zna da utiče na radni angažman“, navodi Samardžić.

Ukoliko poslodavac traži da mu se vraća određena suma novca na ruke treba se obratiti inspekciji rada, da bi ona sprovela ispitni postupak i utvrdila činjenice.

„Takav poslodavac rizikuje enormne novčane kazne.“Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare