Skočio barel zbog priče o embargu na rusku naftuFoto: Pixabay

Na londonskom tržištu cijena barela nafte je nakon podne bila u plusu 4,44 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 112,37 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 4,05 dolara višoj cijeni, od 108,75 dolara.

Trgovci su se na početku sedmice usredsredili na najavljene razgovore američkog predsjednika Joea Bidena i vlada članica EU koji bi trebalo da iznjedre još oštriji odgovor Zapada na rusku invaziju na Ukrajinu.

Vlade EU razmotriće uvođenje embarga na rusku naftu, prenosi SEEbiz.

U Ukrajini se i dalje vode žestoke borbe, a potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Verščuk otklonila je mogućnost predaje ukrajinskih snaga u opkoljenom Mariupolju.

Budući da sukobi ne popuštaju, na tržištu ponovo razmatraju moguću zamjenu za ruske barele pod sankcijama.

„Kopni optimizam da bi mogao biti postignut napredak u pregovorima o postizanju primirja u Ukrajini i to je podržalo rast cijena nafte“, rekla je Susannah Streeter iz britanskog Hargreaves Lansdowna.

Ona je kazala da bi s tržišta moglo biti izbačeno više od milion barela ruske nafte dnevno, budući da su Holandija i Njemačka zajedno činile oko četvrtine ruskog izvoza nafte i derivata, pa bi potražnja za snabdjevanjem iz zemalja OPEC+ naglo porasla.

Najnoviji izvještaj Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, pokazalo je da neki proizvođači još ne uspijevaju ispuniti dogovorene proizvodne kvote.
Nervozu trgovaca pojačalo je i privremeno smanjenje prerade u rafineriji Saudi Aramca u Yanbuu tokom vikenda, zbog napada jemenskih Huta, koje podržava Iran, napominje Reuters.

Saudijska Arabija poručila je da neće snositi odgovornost za eventualne poremećaje u globalnom snabdjevanju, signaliziravši nezadovoljstvo američkom politikom prema Iranu i Jemenu.

 

 
 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga