Skip to main content


povećanje prihoda

Strani državljani značajno doprinijeli povećanju prihoda Crne Gore – Rusi i Ukrajinci osnovali preko 1.200 firmi

Ministarstvo finansija saopštilo je da su rast privatne potrošnje i ostvareni rezultati u turizmu rezultirali značajnim povećanjem prihoda koje država naplaćuje po osnovu PDV-a, koji je za period od januara do septembra veći za 171,6 mil EUR, ili 34,8%, u odnosu na devet mjeseci 2021. godine, odnosno 127,7 mil EUR, ili 23,8%, u odnosu na planirane prihode.
Ministarstvo finansija saopštilo je da su rast privatne potrošnje i ostvareni rezultati u turizmu rezultirali značajnim povećanjem prihoda koje država naplaćuje po osnovu PDV-a, koji je za period od januara do septembra veći za 171,6 mil EUR, ili 34,8%, u odnosu na devet mjeseci 2021. godine, odnosno 127,7 mil EUR, ili 23,8%, u odnosu na planirane prihode.


Foto: Ilustracija

U odgovoru na pitanje Dana o finansijskim efektima značajanog povećanja broja Rusa i Ukrajinaca koji su dobili boravište u našoj zemlji iz tog resora kažu da je precizan, kvantifikovan iskaz po ovom osnovu teško dati, s obzirom na to da sam sistem ne prepoznaje specifične kategorije koje smo naveli.
– Međutim, ukoliko imamo u vidu da je ukupni ekonomski rast, između ostalog, uslovljen domaćom potražnjom, privatnom potrošnjom i investicijama, jasno je da je povećano prisustvo stranih državljana pozitivan signal za snaženje prihoda budžeta – ističu iz ministarstva.
Ministarstvo unutrašnjih poslova nedavno je saopštilo da nešto više od 13.500 ruskih državljana ima odobren privremeni ili stalni boravak u Crnoj Gori, a u zemlji je i gotovo 11.100 Ukrajinaca po osnovu privremene zaštite ili odobrenog boravka.
Od početka rata u Ukrajini, krajem februara, za boravak do 90 dana u Crnoj Gori prijavilo se 112.755 državljana Rusije i 50.614 Ukrajinaca.
– Od početka rata u Ukrajini, 24. februara, do 10. oktobra ove godine, u Crnoj Gori je registrovan ulazak 119.619 državljana Ruske Federacije, dok je na izlazu registrovano njih 103.406 – saopšteno je iz MUP-a.
Iz Ministarstva finansija naglašavaju da smo svjedoci da se crnogorska ekonomija, uprkos krizi izazvanoj ratom u Ukrajini, snažno oporavlja u odnosu na pretpandemijske nivoe i bilježi dinamičan rast, koji je u drugom kvartalu godine iznosio 12,7%, što ga čini i zvanično najvećim u Evropi. Kako su dodali, rast iznad očekivanja, uz povoljne makroekonomske indikatore, pozitivno ocjenjuju i relevantne međunarodne organizacije, koje su za Crnu Goru revidirale svoje prognoze rasta naviše za tekuću godinu.
– Pored značajnog rasta uvoza, zabilježene inflacije u ovom periodu, nesumnjivo je da je većim prihodima, po ovom osnovu, doprinio i značajan rast broja stranih državljana koji su dobili boravište u Crnoj Gori usljed rata u Ukrajini, kroz povećanje privatne potrošnje. Dakle, evidentno je da je povećani priliv stranih državljana, uzrokovan ratom u Ukrajini, doprinio pozitivnim trendovima, a, prema procjenama Vlade, u prvom redu se odrazio na snažniju privatnu potrošnju i pozitivne rezultate u turizmu, trgovini i povezanim djelatnostima, budući da su pomenuta lica u našu zemlju prenijela i svoj kapital i da postupno pokreću privatne biznise i iskazuju interesovanja za dalje investiranje. Dodatne benefite opravdano je očekivati i u narednom period, u pogledu otvaranja novih radnih mjesta i povećanja prihoda po osnovu svih kategorija poreza – naveli su iz ministarstva u odgovorima listu Dan.
Kako su istakli, cijeneći veliko interesovanje i ozbiljnost u radu novoformiranih kompanija, Vlada i Ministarstvo finansija kreiraju niz mjera kojima, u okviru različitih oblasti, stvaraju uslove za olakšavanje građanskog i radnopravnog statusa nerezidentnih lica, kako bi im omogućili optimalne uslove za život i rad, čime bi se istovremeno stvorile nove vrijednosti, kako za njihove biznise, tako i za ukupnu privrednu sliku Crne Gore.
– Potvrda da takve mjere daju rezultate upravo je sve veći broj stranih državljana koji započinju i uspješno razvijaju svoje poslovanje u okviru crnogorskog biznis ambijenta. Dakle, snažan priliv nerezidenata efektuira se i snažnim porastom novoosnovanih kompanija, koji je, prema nezvaničnim podacima, veći za više od 40% u odnosu na prošlu godinu, uz veliki procenat kompanija koje su osnovali upravo strani državljani – kažu iz ministarstva.
Naglašavaju da je dobra vijest da se osnivaju upravo firme koje nedostaju na crnogorskom tržištu.
– Ohrabruje i vrsta djelatnosti novoosnovanih firmi, od kojih veliki broj pripada IT sektoru, što potencijalno može uticati na prestrukturiranje crnogorske privrede i bržu tranziciju ka visoko konkurentnoj ekonomiji i podstaći trendove digitalizacije u privatnom sektoru. Dodatno, finansijski uticaj priliva nerezidenata ogleda se u povećanoj aktivnosti na tržištu nekretnina, jakom prilivu stranih direktnih investicija i povećanoj ekspanziji bankarskog sektora, usljed snažnije domaće tražnje. Dosadašnji trendovi u 2022. godini pokazuju da su rizici uticaja rata u Ukrajini na Crnu Goru u kratkom roku ublaženi, dok izgledi za naredni period ostaju izuzetno neizvjesni usljed daljih izazova geopolitičke situacije, koji, u kombinaciji sa domaćim faktorima, mogu usporiti planirani ekonomski rast – ističu iz Ministarstva finansija.
Do juna osnovano preko 1.200 preduzeća
Uprava prihoda i carina saopštila je da je u Crnoj Gori od 1. februara do 9. juna registrovano osnivanje 1.100 preduzeća čiji su osnivači fizička lica iz Rusije.
– Od toga se 229 kompanija bavi računarskim programiranjem, 81 kompanija obradom podataka, hostovanjem aplikacija i pružanjem aplikativnih usluga. Na trećem mjestu su konsultantske djelatnosti u vezi sa poslovnim i drugim upravljanjem (65 preduzeća) i konsultantske djelatnosti iz oblasti informacionih tehnologija (63 preduzeća) – pokazuju podaci Uprave prihoda i carina Crne Gore.
U istom periodu registrovane su i osnovane 104 firme od strane fizičkih lica iz Ukrajine, a najzastupljenija djelatnost je računarsko programiranje, čime se bavi 13 tih preduzeća.
Prema ovim podacima, za građane obje zemlje pogođene ratnim strahotama Crna Gora prednjači u čitavom regionu zapadnog Balkana.


Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci