Vlada podržala da se hljeb oslobodi porezaFoto: Ilustracija

U obrazloženju razloga za donošenje zakona navodi se da je agresija Rusije na Ukrajinu veoma negativno uticala na ekonomska kretanja u Evropi, koja se prije svega odnose na nestabilnost tržišta i rast cijena, posebno osnovnih životnih namirnica.

„Posljedice takvih negativnih ekonomskih tendencija su itekako prisutne i u Crnoj Gori, kao maloj, otvorenoj i visoko uvozno zavisnoj ekonomiji, što je rezultiralo drastičnim rastom cijena pojedinih prehrambenih proizvoda, koji je u pojedinim slučajevima išao i do 75%, dok se sličan trend očekuje i u narednom periodu“, piše u obrazloženju.

Takođe, navodi se da, prema najavama iz pekarske industrije, nedavno umanjenje stope PDV-a na brašno, ulje i so neće uticati na umanjenje cijenje hljeba, budući da su troškovi pekarima suštinski ostali isti jer oni neće plaćati PDV na brašno, ali neće ni imati pravo na povraćaj PDV-a, dok će trgovci imati iste troškove kao i do sada.

„Nestabilnost i nepredvidivost na tržištu osnovnih životnih namirnica koji su posljedica globalnih dešavanja nameću potrebu kreiranja ambijenta koji će doprinijeti održavanju i rastu životnog standarda građana, kao i stabilizaciji poslovanja poreskih obveznika. Imajući u vidu tu činjenicu, Vlada Crne Gore je saglasna da treba raditi na prilagođavanju poreskih zakonskih rješenja koja će za rezultat imati jačanje kupovne moći građana, a koja neće ugroziti stabilnost javnih finansija“, navodi se u Mišljenju Vlade Crne Gore.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga