Vlada ukida PDV na brašno i ulje, cijena goriva će pasti kroz dvije sedmice
Takođe, predloženo je da se smanje visine akcize do 40 procenata.

Stijović: Hrane će biti dovoljno, građani neće oskudijevati

Stijović je na konferenciji za medije kazao da će opredijeljeno pet miliona eura za poljoprivrednu proizvodnju, a Vlada će takođe dodijeliti i poljoprivredne vaučere i besplatne plastenike za poljoprivredne proizvođače.

„Hrane će biti dovoljno, građani neće oskudijevati. Neće biti problema oko toga“, dodao je on.

Stijović je saopštio da je jedna od mjera da će poljoprivredni proizvođači dobiti 2.500 besplatnih plastenika.

„To je otprilike kao 50 fudbalskih stadiona pod plastenicima. Poljoprivredni vaučeri biće u iznosu od 200 eura i biće dodijeljeni registrovanim proizvođačima u Ministarstvu. Novac se može iskoristiti za pokretanje poljoprivredne proizvodnje“, dodao je on.

Podsjetio je da agrobudžet za 2022. godinu iznosi 59 miliona eura.

„Agrobudžet je donesen je na vrijeme, što je rekordno“, naveo je Stijović.

Milatović: Paket hitnih ekonomskih mjera će biti od 20 do 50 miliona eura

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da će iznos paketa hitnih ekonomskih mjera biti od 20 do 50 miliona eura, u zavisnosti od toga koliko bude trajao.

Dodao je da je kupovna moć građana u Crnoj Gori najveća u prethodnih 20-tak godina.

„Naši građani su bogatiji, a trenutno Crna Gora je mnogo otpornija i stabilnija nego prije dvije godine“, dodao je on.

Naveo je da je crnogorska ekonomija otpornija u odnosu na decembar 2020. godine.

„Imali smo 75 miliona eura prihoda od turizma, i to iznad plana u budzetu. Sve je to rezultiralo da su naše finansije puno snažnije, a imamo i bogatije građane. Ipak, ranjivosti koje smo našli nisu se mogle otkloniti za 12 mjeseci“, dodao je on.

Podsjetio je da je Crnu Goru i cijeli svijet dočekala još jedna kriza izazvana ratom u Ukrajini koja ima ekonomske posledice.

„Strane investicije iz Ukrajine nisu bile među najvećima, više ih je bilo iz Rusije. Što se tiče povećanja cijena hrane i nafte vi znate da je Ukrajina velika žitna zemlja, a zbog ovih dešavanja u Ukrajini je došlo do skoka cijena, a zbog Rusije i do skoka cijena nafte“, zaključio je Milatović.

Spajić: Skok cijene goriva će se smanjiti kroz dvije sedmice

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da će se predviđeni skok cijene gorivo od 29 centi kroz dvije sedmice smanjiti na nekih 10 centi.

On je podsjetio da je dva puta do sada predložena mjera da vlada interventno djeluje upravo u ovakvim situacijama nekontrolisanog skoka naftnih derivata.

“ Taj skok sirove nafte se desio na 130 dolara i zbog njega smo imali ovaj skok cijena koji je najavljen. Međutim, taj skok cijena je pao na 109 dolara. Te turbulencije će se dešavati na tržištu, ali mi želimo da Vlada ne bude u našoj poziciji da nema mogućnost da djeluje u takvoj poziciji, nego želimo da ostavimo legat bilo kome u budućnosti da ne mora da se nađe u teškoj situaciji u kojoj smo se mi nalazili i kao Vlada i kao građani“, naveo je Spajić na konferenciji za medije.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga