• Početak
  • Vijesti
  • Naš grad
  • 50 godina rada Podružnice Bokeljske mornarice Herceg Novi: Novske porodice čuvaju nematerijalnu kulturnu baštinu

50 godina rada Podružnice Bokeljske mornarice Herceg Novi: Novske porodice čuvaju nematerijalnu kulturnu baštinu
Raport predsjedniku Opštine, Stevanu Katiću na platou ispred zgrade Opštine predao je prvi kapetan Podružnice Herceg Novi, Dejan Verigo. Defile članova Bokeljske mornarice nastavljen je do centra grada, gdje je nakon postrojavanja ispaljena počasna paljba, a zatim zaplesano Bokeljsko kolo.

Kako je istakao predsjednik Katić, našem gradu je čast da imamo organizaciju koja baštini vjekovne pomorske tradicije Boke kotorske, a koja je danas od nacionalnog značaja i svrstana na UNESCO listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

-Lokalne zajednice Boke kotorske zaslužne su što je tradicija Bokeljske mornarice održana tokom 12 vijekova, od kada su je osnovali kotorski pomorci. Za pet decenija trajanja ove organizacije u našem gradu zaslužne su porodice iz Herceg Novog koje su u nju ugradile svoju ljubav, vrijeme i energiju, ne dopuštajući da se lokalni ogranak ugasi. Opština Herceg Novi cijeni i podržava rad Podružnice, sa željom da doprinese očuvanju kontinuiteta i usaglašavanju aktivnosti sa savremenim potrebama, uvijek posebno imajući u vidu istorijski i kulturni značaj Bokeljske mornarice, naglasio je Katić.

Čestitajući jubilej, Katić je izrazio želju i namjeru gradske uprave da u narednom periodu odred Bokeljske mornarice aktivno učestvuje u društvenom životu grada, u obilježavanju važnih datuma i svečanostima koje su povezane sa pomorskom prošlošću i tradicijom Herceg Novog i Boke.

Predsjednik hercegnovske Podružnice Bokeljske mornarice Milorad Nešić se u emotivnom obraćanju zahvalio lokalnoj samoupravi na podršci i pomoći. Pozvao je na minut ćutanja kojim je odata pošta bivšem predsjedniku Podružnice, doktoru Miroslavu Miru Mariću i dugogodišnjem mornaru Iliji Bijeliću.

Svečanosti su, u ime Opštine, prisustvovali i glavni administrator Nenad Đorđević i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Vasilije Ćuković.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga