Skip to main content


Herceg Novi

“Akcioni dan” – srednjoškolci u posjeti lokalnoj samoupravi i ustanovama čiji je osnivač Opština Herceg Novi

Više od 40 učenika SMŠ “Ivan Goran Kovačić” obišlo je danas organe lokalne samouprave i preduzeća i ustanove čiji je osnivač Opština Herceg Novi, dok ih je gotovo isti broj radni dan proveo u privatnim kompanijama, u sklopu “Akcionog dana” koji sprovodi Unija srednjoškolaca Crne Gore u saradnji sa lokalnim samoupravama i preduzetnicima.
Više od 40 učenika SMŠ “Ivan Goran Kovačić” obišlo je danas organe lokalne samouprave i preduzeća i ustanove čiji je osnivač Opština Herceg Novi, dok ih je gotovo isti broj radni dan proveo u privatnim kompanijama, u sklopu “Akcionog dana” koji sprovodi Unija srednjoškolaca Crne Gore u saradnji sa lokalnim samoupravama i preduzetnicima.Novske srednjoškolce dočekali su potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur i sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

Učenici su izrazili želju da o funkcionisanju i načinu rada bliže informacije dobiju u sekretarijatima i službama lokalne samouprave, JRDS “Radio Televizija Herceg Novi”, JUK “Herceg fest”, JU “Gradska biblioteka i čitaonica” i Službi zaštite i spašavanja. Učenicima će za ovaj radni dan biti uplaćeni i honorari koji će biti usmjereni za finansiranje i realizaciju školskih projekata.

Potpredsjednik Mustur je đacima detaljno pojasnio principe funkcionisanja lokalne zakonodavne i izvršne vlasti, odnos između lokalnih i državnih organa, te nadležnosti pojedinih sekretarijata i službi lokalne samouprave.

Sekretarka za kulturu i obrazovanje, Zambelić Pištalo, govorila je o aktivnostima tog sekretarijata, lokalnim akcionim planovima koji se tiču kulture i mladih na teritoriji Herceg Novog, ali i o novitetima poput adaptiranog Omladinskog centra u Starom gradu, u kojem učenici mogu sprovoditi vanškolske aktivnosti, izučavati i praktikovati svoje hobije, ali i nadograđivati svoja znanja kroz organizaciju radionica i predavanja.

Takođe, učenici su upućeni i u pogodnosti omladinske EYCA kartice, koja im omogućava popuste kod više od 270 partnera u Crnoj Gori i 70.000 širom Evrope.

Projekat „Akcioni dan“ sprovodi se od 1968. godine u zemljama Zapadne i Sjeverne Evrope, a poznat je pod imenom „Action day“, odnosno „Social day“. Ovo je šesta godina da Unija srednjoškolaca organizuje „Akcioni dan“ u Crnoj Gori.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci