Besprovratni novac za sedam Novljana koji započinju biznisFoto: Vanja Vuković, Jadran Novi

Ukupno je sedam osoba iz Herceg Novog sa evidencije Zavoda za zapošljavanje dobilo bespovratna sredstva za započinjanje svog biznisa. Novljani su se opredijelili za pružanje kozmetičkih usluga, digitalni marketing i agencija za knjigovodstvene usluge. Predviđena sredstva za dodjelu nezaposlenim licima su bila od 3000 eura do 7500 eura.

O čemu se radi?

Implementacija programa dodjele bespovratnih sredstava, namijenjenih nezaposlenim licima koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, počela je u septembru 2019. godine i trajala je tri godine, kroz tri jednogodišnja javna poziva. Ukupan iznos opredjeljenih sredstava, prema informacijama iz Zavoda, bio je tri i po miliona eura, a novac je bio podijeljen na tri jednogodišnja ciklusa.

„Sredstva su dodijeljena od strane Evropske unije u svrhu pružanje finansijske podrške, podsticanja preduzetništva, samozapošljavanja, te otvaranja novih radnih mjesta. Predviđeno je da kroz tri javna poziva bude otvoreno novih 400 radnih mjesta u Crnoj Gori. Osvrćući se na protekli period, odnosno posljednje tri godine, bespovratna sredstva su djelovala stimulativno za nezaposlena lica, pa su mnogi imali priliku da pokažu svoju kreativnost i motivisanost za otvaranje novih firmi, kroz različite biznis ideje“, kazao je načelnik PJ Herceg Novi Željko – Bato Stožinić u razgovoru za Jadran Novi.

Ističe da su sva lica koja su bila zainteresovana za dodjelu bespovratnih sredstava, imala priliku da se informišu o projektu, projektnoj dokumentaciji, načinu izrade biznis plana kroz informativne radionice, koje su trajale tri dana i bile organizovane od strane koordinatora za bespovratna sredstva u područnim jedinicama Biroa rada.

„Primjetno se povećala zainteresovanost i motivisanost za ženskim preduzetništvom. Odabir djelatnosti za finansiranje iz bespovratnih sredstava vezan je pretežno za konsultantske i zanatske usluge koje nisu sezonalnog karaktera, odnosno, održive su tokom čitave godine“.

Trenutno se na evidenciji Biroa rada H.Novi,nalazi 915 nezaposlenih lica, od toga 557 žena.

 

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services