Bivši radnici Vektra Boke ne znaju kakva sudbina očekuje preduzeće
Plan reorganizacije ističe u ponedjeljak, 7. februara, a radnici žele da znaju šta će biti sa imovinom nakon isteka tog roka. To pitanje uputili su predsjedniku Privrednog suda, Blažu Jovaniću.
 
Prema riječima predsjednika NVO „Bivši radnici Vektra Boke“, Đorđa Rajaka, menadžment i Odbor direktora nakon donošenja plana reorganizacije nagrađeni su sa po 2000 eura, koje im je sudski izvršitelj obračunao kao zarade.
 

– Oni pokušavaju da otmu naše pare, a sebi da nezakonito pribave 250 hiljada eura, koje ni u jednom momentu ne mogu biti naplaćene ovakvim izvršenjem. Obavijestili smo tužilaštvo, Poresku upravu i Privredni sud – navodi on.

Rajak je informisao da će danas biti održana nezakonita licitacija za prodaju imovine nekadašnjeg turističkog giganta, jer je nezakonito samo rješenje o izvršenju.

Kazao je da je za vrijeme pritvora Dragana Brkovića, njegovih sinova Borisa i Bojana i izvršnog direktora Vektre Milića Popovića, jedan dio menadžmenta nastavio sa pljačkanjem.

– Tad je obavljena najveća i najdinamičnija otimačina imovine. Argumentovano smo dostavili da se preko računa Vektra Boke ništa nije radilo. Novac su prebacivali raznim cesijama. Čak su išli u zonu rizika i ucjenjivali inostrane partnere da novac prebace na druge račune, a ne na račun vršioca usluge – kazao je Rajak.

Postavio je pitanje za Državno tužilaštvo, zašto nije reagovalo kada je datum završetka procesa reorganizacije poznat i zašto preduzeće nije vraćeno u stečaj. Pozvao je predstavnike Poreske uprave da obračunaju poreze i doprinose.

Direktorica preduzeća Vodovod i kanalizacija Olivera Doklestić poručila je da je od 1600 radnika Boke ostalo svega 250, koji su doživjeli privatizaciju.

Dug Vektra Boke prema Vodovodu je preko pola miliona eura, koje ovo preduzeće ne može da naplati, jer, kako je kazala Dokelstić, uvijek ima neko važniji.

– Taj novac, koji bi eventualno mogli da dobijemo prodajom neke od nekretnina, mi bismo opet investirali u ovaj grad i vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu. Pitam na koji način možemo da ostvarimo ono što nam je godinama odnešeno odavde – kazala je ona.

Doklestić je mišljenja da bi ovim problemom trebalo da se pozabavi ozbilja arbitraža, kako bi Herceg Novi konačno dobio ono što mu s pravom pripada.

Poručila je da svih 30 hiljada Novljana treba da se pokrene i zatraži nazad sav kapital koji je odnešen iz Herceg Novog.

Rajak je na kraju poručio da će radnici radikalizovati protest, odnosno blikiraće hotel Plažu i ostati u objektu dok njihova potraživanja ne budu namirena.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga