Bogat program „Dana muzike“ učvrstio kulturni status Herceg Novog
Predsjednica Savjeta festivala Milena Lučić zahvalila se učesnicima i sponzorima na podršci koju Festival ima skoro četiri decenije.

-Hvala novinarima što sve ove godine prate i pokazuju veliko interesovanje za festival, generalnom sponzoru Opštini Herceg Novi, Ministarstvu kulture, izvršnom procudentu JUK Herceg fest, umjetničkom direktoru i selektoru maestru Borisu Kraljeviću koji trenutno sa kraja svijeta čini sve kako bi se festival održao, kazala je Lučić, predstavljajući program koji je Kraljević selektovao. 

Vasilije Ćuković,  sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju istakao je značaj ovog festivala za kulturnu scenu Herceg Novog.

-Dani muzike višestruko obogaćuju Herceg Novi – kako kada je u pitanju kulturna ponuda, tako i kroz nova poznanstva sa umjetnicima međunarodne reputacije i jedinstvena iskustva uživanja u vrhunskoj muzici. Važno nam je što je poseban segment festivala predstavljanje mladih umjetnika iz Herceg Novog. S tim u vezi moram da pohvalim tješnju saradnju Festivala sa nosiocem muzičke kulture u Herceg Novom – našom muzičkom školom. Nadam se da će taj odnos ostati blizak da će rezultirati još mnogim idejama i projektima, poručio je Ćuković. 

– Koncert Muzičke škole biće humanitaran.  Emotivna stabilnost nam je potrebnija nego ikad. Koliko nam je potrebno  lijepog predložiću da se bavimo izrekom velikog Dostojevskog, koji je rekao, da će samo ljepota spasiti ovo čovječanstvo, poručila je Lučić.  

Drugi dio 38. Dana Muzike u Herceg Novom je nastavak programa prošlog ljeta, kada se umjetnička muzika trijumfalno vratila u živom izvođenju na nadaleko poznate, prelijepe i otmene scene Kanli Kule i Trga kod crkve Sv Jeronima i Muzičke škole, kazao je Boris Kraljević, umjetnički direktor i selektor.

-Mi, koji pravimo Dane Muzike pamtimo i zahvalni smo za prepuna gledališta i  višeminutne ovacije uvaženim gostima, članovima Big Benda Radio Televizije Srbije, Kamernog orkestra „Šlezinger“, kao i za toplu podršku mladim umjetnicima iz Herceg Novog i Budve, kazao je Kraljević.

Uz eminentne goste Dana muzike, festival će svečano zatvoriti koncert nagrađivanih učenika Muzičke škole Herceg Novi, najavio je između ostalog Kraljević.

– Čini se da nema ništa logičnije, pa i jednostavnije, da festival poput Dana Muzike sarađuje sa glavnom institucijom za muzičko obrazovanje u gradu. Ipak, da nije uvijek tako, pokazao je, i uvijek treba da podsjeća, prekid komunikacije sa Muzičkom školom u trajanju od  osam godina, a za šta nisu bili direktno odgovorni ni škola, ni grad, već katastrofalna i neshvatljiva odluka resornog ministarstva. Da se greške, pa i one najgore, mogu ispraviti, pokazali su postavljanjem na mjesto direktorice koleginice Jovanke Veljović, koja je, vjerujem, istog dana, kada je stupila na dužnost, kontaktirala nas, koji pravimo Dane muzike, a mi sa zadovoljstvom prihvatili ruku saradnje. 

Profesorica Jovanka Veljović, osvrnula se, takođe, na 2019. godinu kada je nakon, kako je kazala, bespotrebne pauze, ponovo uspostavljena saradnja Muzičke škole sa festivalom Dani muzike koji konceptom i sadržajem pruža šansu za razvoj i učenicima i školi.

-Svjedok sam, kao i svi vi, da ta saradnja sa festivalom napreduje, a od 2019. je uspješnija i čvršća. Te godine bili smo organizatori i domaćini koncerta kvarteta iz Turske, a ove godine smo na naše zadovoljstvo i učesnici festivala i suorganizatori. Zahvaljujem još jednom maestru Borisu Kraljeviću što je prihvatio pruženu ruku pomirenja i nastavak saradnje. Nas spaja isti svijet i sasvim je prirodno da sarađujemo i da se idejno nalazimo na zajedničkim putevima u budućnosti, kazala je Veljović.

I za direktoricu Muzičke škole Nives Nenadović je saradnja sa festivalom „Dani muzike“ logična, i predstavlja veliku čast i zadovoljstvo.

-Ovo je festival sa dugom tradicijom na kome su godinama nastupali mnogi svjetski umjetnici,  i on je postavio Herceg Novi na svjetsku mapu  gradova koji imaju festivale na kojima gostuju takvi umjetnici. Zbog toga mi je izuzetna čast što je odabrano da upravo Muzička škola  zatvori ovaj festival iz više razloga, prije svega što je to jedna potvrda da se ipak cijeni kvalitet i rad naših i profesora i učenika i da oni mogu da iznesu učešće na jednom takvom festivalu. Sa druge strane ima i simbolike jer djeca zatvaraju festival,ona su budućnost i , kao što je Boris bio učenik naše škole, tako će se možda jednog dana neko dijete koje nastupa na ovom koncertu za 10 – 15 godina vratiti kao afirmiosani umjetnik. Ja se nadam da će ova saradnja da traje jer i naša škola i festival imaju dugu tradiciju. Bez obzira što je saradnja u jednom trenutku bila prekinuta, nema razloga da ne nastavimo da obogaćujemo i našu školu kvalitetnim koncertima i naš grad značajnim događajima, i da pružimo festivalu ono što mi možemo, poručila je Nenadović.

Voditelj kvarteta Sorkočević, profesor Slobodan Begić ističe da će sa izrazitim zadovoljstvom doći u Herceg Novi, jer već nekoliko godina sa organizatorom festivala Borisom Kraljevićem dogovara ovaj nastup.

– Koncipirali smo jedan internacionalni program, mada smo se oslonili na hrvatske kompozitore. Imali smo dvije uspješne turneje u Sloveniji i Francuskoj, pa ćemo taj, mogu slobodno da kažem dobro prihvaćen program, izvesti i u Herceg Novom – najavljuje Begić.

Na repretoaru kvarteta Sorkočević biće autorske kompozicije, zatim Albinoni, Mocart, Ćorak, Bersa, Gotovac. Begić ističe kompozitorski opus Nene Ćorak, koja, kako je kazao, ima stil tonalnog pisanja muzike, a okosnica ovog nastupa biće kompozicija „Ero s onoga svijeta“, Jakova Gotovca.

Begić je mišljenja da bi bilo dobro da Herceg Novi i Dubrovnik pokrenu saradnju na polju umjetnosti i ozbiljne muzike, posebno kada je riječ o mladim, ali dosta pota nagrađivanim muzičarima hercegnovske Muzičke škole.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga