Cijeli život uz umjetnost: Od ponosne mažoretke do ušuškanog ateljea u NovomFoto: Privatna arhiva

Sve je počelo 1978. godine kada sam doselila iz Novog sada, prisjeća se Miranda Ćurčija u razgovoru za Jadran Novi. Nekada mažoretka, danas umjetnica magičnih ruku, nvo aktivistkinja.

„Počelo je sasvim slučajno, školska drugarica mi je rekla za mažoretke, ja nisam ni znala šta je to. Odemo mi tamo i kreće selekcija…. Trebalo je da budeme kulturne, mlade, lijepe, sve to se gledalo. I tako sam i primljena“, kazala nam je Miranda.

I danas je, kaže, srećna što je imla priliku da bude dio mažoretki i predstavlja grad, zemlju. 

„Vladalo je veliko drugarstvo, bilo je ponos biti mažoretka. Mi smo zajedno sa Gradskom muzikom donosile radost gdje god da smo došle. Bude hladno, zima, a onda mi dođemo sa nježnim cvijetom i unesemo dah proljeća, mladosti“.

U njenoj grupi bilo je 30 velikih mažoretki, 20 srednjih i  20 malih. Miranda kaže da je bio pravi doživljaj kada se svi oni karavanom zapute na turneju. Današnje mažoretke, smatra Ćurčija, razlikuju se.

236464609 549293016489254 296962382782780696 n 2

Foto: Miranda Ćurčija, prvi red, prva s lijeve strane / privatna arhiva

„Nema tog entuzijazma. Nekada djeluje izvještačeno, monotono. Mi nismo uvijek imale osmijeh, ali smo imale nešto u sebi, valjda taj ponos nas je gurao i to što predstavljamo. Vremena se mijenjaju, ali mislim da bi ponešto trebalo uzeti i iz prošlih vremena kako bi i danas to izgledalo življe. Valjda je nastupila komercijalizacija“.

A onda se 2021. godine desilo čuveni jubilej postojanja mažoreti i stara ekipa se srela.

„To je bilo kao da smo se juče rastale.. Prepričavale smo jedna drugoj događaje, prisjećale se. Mi smo u mažoretke išle bez pare i dinara ali to su bila druga vremena, u kojima nam nije ni trebao novac za to. Taj doček, reakcija ljudi, nama je to bilo sasvim dovoljno“.

Mažoretke su Mirandi ipak odredile životni put i na nekim drugim poljima. Tako se tih godina zaljubljuje u muzičara koji je svirao saksofon. Isti taj čovjek Mirandu drži za ruku i danas, pa je i tokom intervjua ponosno posmatrao suprugu dok govori o njihovoj ljubavi. Sada, rade zajedno a i dalje plivaju u umjetničkim vodama. A ljubav prema umjetnosti Miranda je naslijedila od svog oca kome je, kroz šalu kaže, bila mali šegrt.

„Pošto sam ja dijabetičar i vidjela sam da mijenjam raspoloženje i bilo mi je potrebno nešto da mi skrene pažnju i umanji stres. Odlučili smo da počnemo nešto novo i tako je krenula priča sa ateljeom u kom se „krčkaju“ rukotvorine. Radimo sve osim gvožđa.

38289101 721239171550235 6967518783359418368 n

Rukotvorine kod nas nisu na cijeni onoliko koliko to zaslužuju. Ljudima je, kažu, bitno da je to nešto jeftino, ne shvatajući koliko truda je tu uloženo i koliko je svaki proizvod jedinstven. 

A kako se slažu u ateljeu?

„Obavezno se svađamo“, odgovorili su u glas.

„Nemamo isti pogled, ja imam svoju a on svoju viziju i dok sve to ne obijedimo, posvađamo se. A onda sin presudi ili kaže nešto treće. Ali uglavnom, dođemo mi do toga da to sve uvijek ispadne kako treba“, zaključila je Miranda.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga