Crkva Svetog Spasa na Toploj proslavila slavu; bogoslužio Mitropolit JoanikijeFoto: Željko Dević

Svetom sabranju je prisustvovao i predsjednik Opštine Stevan Katić sa saradnicima.
 
Na kraju Svete službe Božije, protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, starešina Crkve Sv. Spasa na Toploj, čestitao je praznik svima i zablagodario Mitropolitu Joanikiju na radosti koju je učinio vjernima svojim dolaskom, podsjetivši da je ovaj hram velika svetinja.
 

“Znamo i da ste prve monaške dane počeli u manastiru Savini i to je razlog zbog čega volite Herceg Novi”, kazao je otac Radomir, dodavši da je Sveti Petar Drugi Petrović Njegoš boravio u manastiru Savini, a u porti ove crkve učio prva pojanja i opšte obrazovanje sticao od tadašnjeg nastojatelja i manastira Savine i ovoga hrama, arhimandrita Josifa Tropovića.

Dalje je kazao da je istorija Hrama Sv. Spasa bogata, a da je oko njega sadjeven ovaj grad:

“Prva gradska uprava je bila u ovom hramu i prvi pečat gradske uprave bio je pečat hrama Vaznesenja Hristovoga, Hrama Svetoga Spasa”, podsjetio je otac Radomir, ističući i današnju izvanrednu saradnju sa gradskom upravom na čelu sa gospodinom Katićem, kao i sa ljudima iz Novske liste koji su vodili ovaj grad, i svih onih koji su godinama brinuli o ovoj svetinji. Posebno je pomenuo i o. Rada Bubanju, koji je uspio da sačuva bogatu riznicu ovoga hrama.

“Dragi Vladiko, uvijek ste nam dobrodošli. Ovo je vaš hram, ovaj grad voli crnogorske mitropolite i to je vjekovima svjedočio. Izrazitu ljubav je gajio prema vašem prethodniku, blaženopočivšem Mitropolitu Amfolohiju, čijom molitvom, dobrotom i ljubavlju je ovaj grad dobio orden Svetog Save Prvoga reda. Dragi Vladiko, dobrodošli, blagoslovite nas”, zaključio je protojerej-stavrofor Radomir Nikčević.

Potom je sabrane blagoslovio Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko primorski g. Joanikije. Podsjećajući da ovaj veliki praznik dolazi u 40 dan poslije Vaskrsenja Hristovoga i da Gospod za tih 40 dana nije ostavljao svoje učenike nego im se stalno javljao na čudesan način, Mitropolit je kazao da je Gospod time pokazao da ima silu koja prevazilazi zakone ovoga svijeta, koju je imao i pokazivao i ranije, ali je u punoći pokazao svojim vaskrsenjem i posebno poslije vaskrsenja. Kao posebno važno istakao je da je Gospod cijelo vrijeme svjedočio da je On taj koji je radi nas ljudi i radi našeg spasenja, izlio svoju živonosnu krv na krstu, koji je primio živonosnu smrt, i da je On taj koji je svojom smrću, smrt pobijedio i svojim vaskrsenjem sve nas sabrao u Crkvu Božiju.

“U ovaj dan Gospod Isus Hristos se vaznosi na Nebo, pokazujući time da je On tvorac zakona, ali i da je iznad zakona ovoga svijeta. Vaznio se sa svojim tijelom, a to je velika slava za sve nas. Mi u crkvenim pjesma pjevamo da se Gospod vaznio, ali da nas nije ostavio nego je ubrzo poslije svoga Vaznesenja poslao Duha svoga Svetoga. I Duhom Svetim je prisutan u svojoj Crkvi neprestano kroz svu njenu istoriju, posebno u Svetoj liturgiji, On zapravo načalstvuje na crkvenim sabranjima kada se god saberemo u ime Njegovo. On je glava svoje Crkve, a Njegovo Vaznesenje ukazuje na slavu koju nam je pripremio na nebesima.”

Dalje je objasnio da je naša vjera sa Neba i Bog je naš na nebesima i mi se molimo Ocu našem koji je na nebesima, a na nebesima, sjedeći sa desne strane Oca, je naš Spasitelj – Gospod Isus Hristos.

“I to je najveće dostojanstvo koje može zamisliti ljudski um, da je naša priroda vaznesena i proslavljena, i u vječnoj zajednici na nebesima, u Carstvu nebeskom sa Ocem našim nebeskim. Kada imamo ovakvu vjeru to nas obavezuje da živimo kao hrišćani, da budemo ljudi, da se ispunjavamo hrišćanskim vrlinama, božanskom ljubavlju, jer Bog naš je ljubav”, poručio je Mitropolit i naglasio da što smo bliži Gospodu kao izvoru ljubavi, to se više ispunjavamo Njegovim životom i silama i Njegovom ljubavlju. A onda sve to što dobijamo od Boga treba da pretvorimo u naš svakodnevni život, “da stvaramo, da radimo, da uvijek napredujemo, a posebno da ljubimo jedni druge”.

Na kraju svoje arhipastirske besjede Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko primorski g. Joanikije je čestitao slavu i praznik: “Svima da bude na zdravlje i spasenje ovaj veliki praznik, ovu radost ponesite vašim domovima, vašim porodicama, vašoj djeci, neka se ta radost duhovna širi u cijelom svijetu.”

Poslije Svete službe Božije, ophoda oko svetog hrama, osvećenja slavskih prinosa i sabornog lomljenja slavskog kolača, zajedničarenje je nastavljeno za slavskom trpezom ljubavi.

Proslava hramovne slave crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj, počela je sinoć, u navečerje praznika, večernjom službom, a završiće se danas litijom kroz Herceg Novi, koju će poslije večernje (17 časova) predvoditi Mitropolit crnogorsko primorski g. Joanikije sa više arhijereja.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga