PROTOJEREJ DRAGAN PEŠIKAN O DOLASKU PATRIJARHA PORFIRIJA U HN

Crna Gora je opet centar pravoslavlja: Biblijska je pobjeda našeg vjernog naroda

O značaju dolaska njegove svetosti srpskoj patrijarha Porfirija u Herceg Novi nakon 43. godine, razgovarali smo sa protojerejom Draganom Pešikanom, koji je naveo simboliku dolaska patrijarha uoči velikog pravoslavnog praznika Uspenja presvete Bogorodice kao i 640. godine od osnivanja našeg grada i slave manastira Savina.
O značaju dolaska njegove svetosti srpskoj patrijarha Porfirija u Herceg Novi nakon 43. godine, razgovarali smo sa protojerejom Draganom Pešikanom, koji je naveo simboliku dolaska patrijarha uoči velikog pravoslavnog praznika Uspenja presvete Bogorodice kao i 640. godine od osnivanja našeg grada i slave manastira Savina.


Foto: Jadran Boka

-Za ovaj grad poslje 43 godine posjeta njegove svetosti Patrijarha srpskog Porfirija u naš grad, 1979. godine kada je bio zemljotres u Herceg Novom i u cijeloj Crnoj Gori, u posjeti je bio patrijarh German i od tada nismo imali tu čast da ugostimo patrijarha. – rekao je za Jadran Boku protojerej Dragan Pešikan.

Na dan slave manastira Savina, 28. avgusta, njegova Svetost će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru od 09 časova. Istog dana od 18 časova biće održana Večernja litija, a od 20.30 časova predstavljanje izabranih dijela blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

-Doksologija, doček patrijarha, praznička večera, zatim sutra sveta arhijerejska liturgija koju će služiti njegova svetost patrijarh srpski Porfirije sa arhijerejima, sveštenstvom, nakon toga svečana akademija u školama vjeronauke, zatim naveče velika litija Gospojinska gdje očekujemo veliki broj naroda da se okupi. A u ponedeljak na Kanli kuli će se upriličiti duhovna akademija posvećena blaženopočivšem mitrpolitu Amfilohiju. Našem duhovnom ocu koji je Crnu Goru vratio na pravi put.

Protojerej Dragan Pešikan naglasio je posebnu simboliku patrijarhovog dolaska nakon potpisivanja temeljnog ugovora kao i borbu koju je crnogorski narod izvojevao da bi sačuvao svoje svetinje.

-Litije koje su organizovane u odbranu svetinja su počele upravo u Herceg Novom u Zelenici, blokadom puta pa litije od crkve Sv. Spasa na Toploj, zatim od crkve sv. Nedjelje zatim do manastira Savina. Sve su to bile veličanstvene litije koje su okupile iako je Herceg Novi mali grad, do 15 hiljada vjernika koji su iz raznih krajeva grada okupile narod u ovu svetinju.  Biblijska pobjeda je pobjeda naroda u Crnoj Gori. Zahvaljujem se narodu iz Republike Srpske koji su dolazili i pružili podršku, mi smo im se malo odužili na litiji za Preobraženje sa 44 zastave iz Herceg Novog, iz naših parohije što je bilo veličanstveno. Da se odužimo našoj braći iz Republike Srpske.“

Pozivajući sve vjernike da prisustvuju ovom događaju u što većem broju, pozvao je da se vrate ljubavi u Hristu i oni koji su skrenuli sa prave putanje.

-Centar pravoslavlja je postala Crna Gora zahvaljujući našim vladikama, narodu i sveštenstvu.- naglasio je on.

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga