• Početak
  • Vijesti
  • Naš grad
  • D.O.O. Pomorski saobraćaj: Ako nema javnog interesa u ovome što radimo, posvetićemo se drugom poslu gdje smo dobrodošli

D.O.O. Pomorski saobraćaj: Ako nema javnog interesa u ovome što radimo, posvetićemo se drugom poslu gdje smo dobrodošliFoto: Pomorski saobraćaj

U vezi tvrdnji da Kompanija Pomorski saobracaj neuredno  izvršava ugovorene obaveze ističemo sledeće : .

Nije istina da se Pomorski saobraćaj  doo ikada obratio Morskom dobru  za zahtjevom za smanjivanje naknade za 50%.

I to uprava Morskog dobra dobro zna .
Istina je da postoji Odluka Vlade o smanjivanju ugovorene naknade svim, ali bas svim , korisnicima Morskog dobra, za vrijeme trajanje pandemije u iznosu od 50%.

Morsko dobro je  dužno da  postupa shodno odluci Vlade ( član 8 Zakona o MD), i tu Odluku Morsko dobro primjenjuje prema svim korisnicima, ali prema Pomorskom saobraćaju  ne. Nažalost i to čini bez obrazloženja.

Sa ovakvim  činjenjem kreira se  ambijent  nepredvidljivosti i pravne nesigurnosti .    

Da su iz Morskog dobra  imali dobre namjere,  kada su  vec medijski pokrenuli ovu temu, korektno je bilo da javnosti  prezentirate  temu na cjelovit nacin ,i da obrazlozite razloge usled kojih selektivno  primjenjuju odlike Vlade CG .

Nadalje, u vezi stava da Morsko dobro nije upoznato šta je bio osnov za sacinjavanje Anexa ”u trajanju do raspisivanja koncesije, ali , i pored toga što ne znaju razloge njihov stav je da ”misle da je to vise štetno nego korisno za gradjane“:        

Ukazujemo da je Morsko dobro dužno  da  upravlja procesima i da je dužno da zna razloge na čemu se Odluke temelje .       

Mogli su ostvariti  komunikaciju sa  nadležnim  u ministarstvu  za pomorski saobracaj (MKI) . Bez dileme oni znaju i oni bi im  pojasnili sta je javni interes u konkretnom poslu, koji su preduslovi za raspisivanje koncesije , kakav je postupak-redosled koraka , koji su uočeni rizici , kao i to koja su registrovana normativna ogranicenja . Oni bi pojasnili i to da oko dodjele prava na trajektni  linijski  prevoz     JPMD  nema zakonskog  ovlašćenja i nadleznosti .  

Na ovakav način , iz činjenice da ne posjeduju saznanja o razlozima i osnovama za sačinjavanje Anexa, šire se kvalifikativi bez utemeljenja.   

Komentar zaslužuje i činjenica da MD prati i istražuje sve zaključene dugorocne ugovore. To radi, menadzment i  komisija koja je formirana sa tim zadatkom , te će o rezultatima  istrazivanja obavjestavati  javnost :

Radi se o samo  47 dugorocnih ugovora .   

Teško je obrazložiti , da nijeste uspjeli za 1 i ½ godinu da istrazite , zajedno sa komisijom, 47 ugovora i da o tome sta ste pronasli obavijestite , prvo tuzilastvo , pa onda javnost.

Evo konkretno ugovor sa Pomorskim saobraćajem. U pitanju je 1 ugovor na 8 strana i  1 anex na jednoj strani .

Saopštite javnosti šta ste to našli nezakonito i kome ste to prijavili. Izjave vezane za ekološke standarde motora, vise prekršaja koji je Pomorski saobraćaj  navodno učinio, monopola, itd su bez obrazloženja i ne dozvoljava polemiku , pa ih nećemo ni komentarisati .         

 Za kraj , po svemu sudeći ove prilike .

Zahvaljujući znanju i posvećenom radu uposlenih , kao i tehničkom opremljenošću, naše poslovne mogućnosti se ne iscrpljuju sa trajektnim prevozom na ovoj liniji.

Pomorski saobraćaj je stabilna kompanija i dovoljno osposobljen a da može naći poslovnog prostora i u drugim segmentima privređivanja.

Ovo privremeno rješenje, do okončanja postupka dodjele prava na linijsku plovidbu, smo nerado prihvatili. 

Nas interes nije nikakva privremenost.  To je i za nas teret. 

I mi priželjkujemo rješenje ovog pitanja, sa nama ili bez nas , tako da se možemo posvetiti ovom ili nekom drugom poslu.

Prihvatili smo to, jer zelimo da budemo partneri  i duboko svijesni javnog intresa za ovom vrstom usluge .

Međutim , činjenica  da zelimo da razgovaramo  i da smo skloni kompromisu  ne znaci da pristajemo na komunikaciju sa ucjenama i podmetanjima.

Predsjednice UOMD , posaljite vi nama tu Odluku, ne morate Vladi.

Dan neće proći, plovidba ce biti zaustavljena.

Ako nema javnog interesa u ovome sto radimo i ako ovo sto radimo ne radimo kako valja – Pomorski saobracaj ce pronaći interes u nekom drugom poslu i tamo gdje smo dobrodošli.    

 

 

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga