• Početak
  • Vijesti
  • Naš grad
  • Dan kulturne baštine posvećen novskim tvrđavama: Bogata storija o jedinstvenom kulturnom naslijeđu

Storija o novskim tvrđavama

Dan kulturne baštine posvećen novskim tvrđavama: Bogata storija o jedinstvenom kulturnom naslijeđu

U sklopu programa obilježavanja Dana evropske kulturne baštine, sinoć je u bašti Muzeja Mirko Komnenović upriličen program „Storija o novskim tvrđavama”, posvećen tvrđavama Herceg Novog.
U sklopu programa obilježavanja Dana evropske kulturne baštine, sinoć je u bašti Muzeja Mirko Komnenović upriličen program „Storija o novskim tvrđavama”, posvećen tvrđavama Herceg Novog.Zahvaljujući tom, jedinstvenom kulturnom naslijeđu naš grad je postao član evropske mreže fortifikacionih gradova “Efforts”, te se našao na mapi Evropske kulturne rute utvrđenih spomenika “Forte Cultura”, čiji je cilj otvaranje istorijskih utvrđenja za razvoj turizma i bolje promovisanje na evropskom nivou.

Predavanju su prisustvovali potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur i sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

O gradskim fortifikacijama govorio je dr Ilija Lalošević, profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore koji je doktorirao na temu “Fortifikaciona arhitektura Boke Kotorske od XV do kraja XVIII vijeka”.

Potom je o novskim tvrđavama govorio Radojica Pavićević, autor knjige “WERK – Austrougarske tvrđave u Crnoj Gori” za koju je dobio austrijsko odlikovanje za očuvanje kulturne baštine i knjige “Tvrđave Osmanskog carstva u Crnoj Gori”, čije izdavanje je u planu, a podržala ga je i Opština Herceg Novi.

U pješačkoj zoni Njegoševe ulice postavljena je izložba na otvorenom „Tvrđave Novog, nekad i sad“, koja će trajati do 07. oktobra. Postavka svjedočiti o izgledu novskih tvrđava u prošlosti i danas, a fotografije koje su dio tog kolaža ustupili su: Arhiv Herceg Novi, Radojica Pavićević, fotografi Miloš Samardžić, Zvezdana Kujović i Vuk Ilić.

Istim povodom juče je organizovana i jedna u nizu grupnih posjeta i obilazaka tvrđava za đake hercegnovskih osnovnih škola, sa ciljem da novska djeca budu bolje upoznata sa kulturnom baštinom svoga grada.

Takođe, raspisan je likovni konkurs za predškolce i osnovce pod nazivom „Novske tvrđave u očima djeteta“. Konkurs realizuje Sekretarijat za kulturu i obrazovanje u saradnji sa vaspitno-obrazovnim ustanovama na teritoriji grada, a biće otvoren do 20. oktobra.

Organizator programa „Dani kulturne baštine: Novske tvrđave“ je Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, u saradnji sa JUK „Herceg-Fest“ i JU „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“.

Okazano prikazivanje filma „Tvrđava Boka“

Prikazivanje dokumentarnog filma „Tvrđava Boka“, koji je bio planiran za večeras u 19:30h u bašti kuće Iva Andrića, odgođeno je zbog obilnih padavina.

Dokumentarni film će biti prikazan tokom naredne sedmice, a o tačnom terminu ćemu vas pravovremeno obavijestiti.

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga