Herceg Novi

Deponije uz saobraćajnice naša „normala“

Da vozači rijetko obraćaju pažnju na smeće pored kojeg prolaze, dokaz je jedna od mnogih deponija duž crnogorskih puteva koju je NVO „EkoKulMedia“ detektovala u hercegnovskoj opštini.
Da vozači rijetko obraćaju pažnju na smeće pored kojeg prolaze, dokaz je jedna od mnogih deponija duž crnogorskih puteva koju je NVO „EkoKulMedia“ detektovala u hercegnovskoj opštini.


Foto: RTCG

Zarđala mješalica za beton, propala metalna skela, daske i mnoštvo otpada sa jedne ili više građevina završilo je uz prometenu saobraćajnicu od Meljina prema Sitnici iznad naselja Podi u zaleđu Herceg Novog. I to niko ne uklanja  mjesecima. Čini se da će ostati tako sve dok neko ne prijavi ovu crnu ekološku tačku, kako bi komunalna inspekcija naložila uklanjanje šuta sa ove površine.

Gdje i ko treba da odveze ružan otpad, ostao sa nekog gradilišta, jedna je od tema kojima se bavi NVO „EkoKulMedia“ u projektu „Ekoscreen“ u sklopu „Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2“.

„Privremena deponija Tisove grede su jedina, za sada opštinskom odlukom definisana, lokacija za deponovanje građevinskog otpada“, objašnjava glavni komunalni inspektor Opštine Herceg Novi Branko Prelević.

Odlukom o određivanju lokacije za privremeno skladištenje neopasnog građevinskog i zelenog otpada na teritoriji Opštine Herceg Novi određene su „Tisove grede“ na Ublima, kao posebna zona za skladištenje neopasnog građevinskog i zelenog otpada do 1. 1. 2024. navodi Prelević u odgovoru ovoj NVO.

“Uvijek ima neodgovornih ljudi koji otpad bacaju gdje stignu, pored puta ili na nekim zabačenim mjestima kao što je ovdje slučaj. Ako je otpad sekundarna sirovina, onda ima i kupca, naročito za metal. Ali često iskopi građevinskog zemljišta završe na privatnim parcelama uz interni dogovor vlasnika i investitora i to niko ne primječuje“, upozorava Prelević.

Ingerencija Komunalne policije je da, ako se radi o javnoj površini, a problem je prijavljen, posao prosljeđuje Komunalno stambenom ili preduzeću Čistoća i tada se čišćenje obavlja o trošku svih građana

Ako je otpad na posjedu privatnih lica ili privrednih društava, njima se daje nalog za uklanjanje i oni snose sve troškove. No, često se ne zna ni ko je deponovao, ni kome da se fakturiše čišćenje.

„Nešto sami uočimo i radimo po službenoj dužnosti, nešto nam građani prijave, pa radimo po takvim saznanjima“, kaže Prelević i dodaje da ovaj, konkretan slučaj, dokumentovan fotografijama, njima do sada nije poznat.

Mada je na očigled hiljada vozača koji prolaze mjesecima pored deponije kao pored nečeg sasvim prirodnog i normalnog.

To upozorava i uznemirava – da li su slike otpada pored puta naša normala, pitaju se iz NVO „EkoKulMedia“.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga