Deset zanimljivosti o OrjenuFoto: Discover Dinarides

Jedna od najupečatljivijih primorskih planina – krševiti Orjen – malo koga ostavlja ravnodušnim.

Ova žedna planina intrigira svojim kamenim platoima i raspucalim stijenama. Njena divlja ljepota pomalo i plaši – neobičan masiv, duboke jame, ljuti krš…

Priznajemo – djeluje negostoljubivo i neosvojivo. Ipak, ukoliko joj date šansu i upoznate je – zavoljećete njenu narogušenost zauvijek.

Mi vam otkrivamo dio priče o njenoj specifičnosti, a vi istražujte dalje.

Nalazi se u najkišovitijoj oblasti u Evropi, a bezvodna je planina

Učili smo u školi – selo Crkvice je najkišovitije mjesto u Europi, s nekih 5 metara vodenog taloga godišnje! Kad bi se ova golema količina vode našla na nekom drugom mjestu, izazvala bi strahovite poplave i opšte razaranje, a na Orjenu – ništa! Ni kap vode.

Iako je bezvodna planina, Orjen je bogat šumom

To su šume munike, a ova specifičnost oduvijek je privlačila pažnju brojnih istraživača kao što su Tommasini, Vandas, Pančić, Adamović, Horvat, Šilić i mnogi drugi.

Hercegnovski dio Orjena 2018. je proglašen Parkom prirode

Samim tim, ovo zaštićeno područje obogaćeno je zanimljivim sadržajem.

Tu je jedan od najsavremenijih adrenalinskih parkova u regionu – Avanturistički park Vrbanj. Isprobajte 200m dug Zip line ili jednostavno uživajte u zoni za odmor i rekreaciju, dok se mališani zabavljaju u, za njih prilagođenom dijelu Avanturističkog parka.

Za istinske avanturiste, tu su atraktivne hiking ture tokom kojih ćete se, uz pratnju profesionalnog vodiča, sprijateljiti sa ovom neobičnom planinom. Sjećate se, ako joj date šansu, zavoljećete je za cio život?

122 Herceg Novi Orjen 09 hno w 091030

                                                                        (Foto: Discover Dinarides)


Ture su veoma interesantne i ima ih četiri: kroz selo Žlijebi, Blago iz srca Orjena, Panoramska ruta “Carev put” i tura “Hercegnovski vremeplov”. Izaberite i rezervišite svoju na broj telefona 069 603-389.

Najveći dio Orjena pripada Crnoj Gori, manji Bosni i Hercegovini, a periferni i Hrvatskoj

Orjen sa Lovćenom formira planinski prsten oko jednog od najljepših zaliva svijeta, Boke Kotorske.

Na najvišem vrhu (Zubački kabao) rastu rijetke vrste bora – munike

Zahvaljujući ovoj endemičnoj vrsti, Orjen je dobio status zaštićenog područja. Primjerci munike ovdje dostižu starost od čak 650 godina!

Ovdje se nalazi najstarija (namjenski rađena) planinarska staza u Crnoj Gori

Izvedena je za lagodniji izlazak austrougarskog prestolonasljednika, princa Rudolfa Habzburga. Inače, on je bio i ornitolog i veoma zainteresovan za izučavanje ovog područija.

Orjen je bio naseljen u praistoriji 

U okapini kod Žlijebske jame pronađeni su ostaci praistorijske keramike. Osim toga, na vidikovcima Orjena se nalaze Ilirske tumule.

Ljudi su s generacije na generaciju prenosili znanje kako preživjeti u bezvodnoj planini

Orjen Velji v Crkvice Ledenice 12 3 2017 146

                                                    (Foto: Crkvice, PK Oblun)

Najdrastičniji primjeri nadmudrivanja orjenskog krša su takozvane vode kapavice i jame sniježnice. Sve one, ali i bistjerne, ublovi i lokve, razasuti širom planine, nose neku svoju priču.

Putevi koje je Austro-Ugarska izgradila i danas su u funkciji

Putni pravci Herceg Novi-Kameno-Crkvice, kao i Trebinje-Vrbanj-Orjensko sedlo-Crkvice, izvedeni prvih godina dvadesetog vijeka, i danas su jedina saobraćajnica kroz Orjen. Rađeni su u tehnici gradnje na suvo, bez vezivnog materijala, sa izuzetnom preciznošću.

Muškarci, čuvajte se vila iz Viline pećine 

Vile iz pećine noću dolete na Vilino gumno, a poznato je da sa njima nema šale. Ukoliko bi nekog muškarca uvukle u svoje kolo, odakle mu više ne bi bilo povratka.

 Izvor: Share Montenegro

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services