• Početak
  • Vijesti
  • Naš grad
  • Deseto veče Trga od ćirilice:“Prihvatiti realnost? Između stvarnosti pravoslavlja i laž-realnosti transhumanizma”

TRG OD ĆIRILICE

Deseto veče Trga od ćirilice:“Prihvatiti realnost? Između stvarnosti pravoslavlja i laž-realnosti transhumanizma”

Tema sinoćnje desete večeri manifestacije “Trga od ćirilice”, održane u porti Hrama Sv. Spasa na Toploj, bila je “Prihvatiti realnost? Između stvarnosti pravoslavlja i laž-realnosti transhumanizma”.Na samom početku večeri prisutnima se obratio sveštenik Zoran Miljanić, koji je govorio o nastanku transhumanizma tj. posthumanizma, koji poslednjih decenija “afirmiše povjerenje u svaku drugu vrstu čovjeka kakav će biti u ne tako dalekoj budućnosti”.

Otac Zoran istakao je da posthumanizam možemo posmatrati i kao lažni pokušaj, oboljenje.

“Iako su ljudi svjesni svoje relativne prirode, neće prihvatiti svoju relativnost i svoju prolaznost. Oni se trude da upotrebe tehnologiju i da postanu besmrtni i da na taj način promjene fizička pravila koja su prethodno relativizovali. Sa druge strane, oboženi čovjek je svjestan svega toga, i sebe prinosi Bogu, kako bi zadobio vječno Carstvo, sjedinjujući se sa Gospodom”, zaključio je otac Zoran.

Nakon projekcije filmova riječ su uzeli sveštenici prof. dr Boris Brajović i prof. dr Darko Đogo.

Otac Boris, govorio je o značaju obrazovanja, tj. jednog posebnog vida obrazovanja, kojim se obrazuje čovjek u Crkvi.

“Obrazovanje ne predstavlja poznavanje svega na svijetu, jer nije ključno šta znamo i koliko znamo, nego kako znamo i zašto znamo”, dodao je otac Boris.

Potom se publici obratio i otac Darko Đogo.

S obzirom na to da se kulturno-duhovna manifestacija “Trg od ćirilice” održava na dva mjesta, Trg hercega Šćepana je namjenjen promociji književnih djela.

Tako je sinoć na Trgu herceg Šćepana na Belavisti održano veče gusala i epske poezije, u kojem su učestvovali: sveštenik pri drevnom manastiru Zlatica i profesor srpskog jezika, otac Leka Vujisić, zatim guslari guslarskog društva “Serdar Janko Vukotić”, narodni guslari Miladin Anđelić iz Podgorice i Milan Dašić, republički i savezni prvak.

Najprije se publici predstavio gospodin Milan Dašić, koji je uz gusle kazivao odlomke iz “Gorskog vijenca”.

Potom se publici obratio otac Leka Vujisić, istakavši da je ovo veče započelo upravo sa NJegošem, jer je NJegoš “velika sinteza naše narodne epike, narodnog književnog stvaralaštva ukupno gledajući”.

Potom se otac Leka osvrnuo i na ćirilicu, podsjetivši sve prisutne da je upravo ćirilica naše Bogom dano pismo, jer je na njoj prevedeno Sveto jevanđelje, kako bi se riječ Hristova proširila među slovenskim narodima.

Podsjetivši na slavnu istoriju našeg roda, koja je do pada despotovine, stvorila najvelepnija djela književnosti, otac Leka je istakao da nakon pada u tursko ropstvo, koje je prijetilo da uništi sve, pa i narod, nastaje usmena književnost, usmena tradicija, epika, koja se od tada sa koljena na koljeno prenosi.

“Novo vrijeme traži i nove načine opstanka i nove načine izražavanja. Ako smo se kroz srednji vijek izražavali knjigom… kada je došlo ovo vrijeme opšte oskudice, nastala je epika.”

Jovica VukasovićKomentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga