TRG OD ĆIRILICE

Deveto veče Trga od ćirilice – “Od Krajine do Ukrajine”

U porti Hrama Sv. Spasa na Toploj, 24. avgusta, održano je deveto po redu veče Trga od ćirilice pod nazivom “Od Krajine do Ukrajine”, a o ovoj inspirativnoj temi govorili su gosti: dr Darko Đogo, dr Nemanja Dević i gospodin Savo Štrbac.
U porti Hrama Sv. Spasa na Toploj, 24. avgusta, održano je deveto po redu veče Trga od ćirilice pod nazivom “Od Krajine do Ukrajine”, a o ovoj inspirativnoj temi govorili su gosti: dr Darko Đogo, dr Nemanja Dević i gospodin Savo Štrbac.Na samom početku večeri, publici je prikazano nekoliko dokumentarnih filmova koji govore o ratu i životu nakon rata u Krajini.

Gospodin Savo Štrbac, predsjednik informativnog centra “Veritas”, autor filma, prvi se obratio publici.U svom izlaganju, on je objasnio da ove večeri, on vraća “dug” blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju i ocu Radomiru Nikčeviću, koji su još 1998. godine finansirali i objavili Veritasova izdanja i na taj način obavjestili cio svijet o zločinu koji je počinjen nad Srbima u Krajini.

Dr Nemanja Dević, naučni saradnik u institutu za savremenu istoriju u Beogradu i dr Darko Đogo, redovni profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči, nastavili su svoje predavanje.

Dr Dević upoznao je na početku prisutne sa značenjem termina “krajina”.

Poslednji među predavačima, otac Darko Đogo najprije je izrekao svoj hvalospjev o gradu kralja Tvrtka, a potom je svoje izlaganje nastavio sintezom sadašnjice i prošlosti u ruskom narodu, kao i današnjim problemima u Rusiji i Ukrajini.

Ovo inspirativno predavanje nije ostavilo ravnodušnim hercegnovsku publiku te ni ovacije nisu izostale.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga