Do Časnog krsta doplivao Dušan Vuković, nagradu poklonio djevojčici Monikirthn

Do Časnog krsta prvi je na Škveru doplivao naš sugrađanin Dušan Vuković, ali je nagradu poklonio jedanaestogodišnjoj Moniki Prelević.

U plivanju je učestvovalo 63 takmičara,najstariji je imao 67 a najmlađi učesnik četiri godine.Najstariji učesnik Budimir Stanojlović dobio je srebrenjak.

DUSANO Bogojavljanju i tradiciji plivanja za Časni krst besjedio je protojerej Nikola Todorović.

– U miru Božijem, kao i onda u reci Jordanu i mi smo se sabarali danas da osvetimo more, da se nama ponovo i opet otkrije taj trojedini Bog, da  primimo Boga u svoja srca i da pogledamo u otvoreno Nebo. U narodu postoji vjerovanje da se u ponoć otvaraju nebesa, da bismo  tamo ugledali onoga, koji je nemjeriv, nesagledljiv ali silan  i u ljubavi svojoj  moćan, poručio je otac Nikola.

–  Ovo je još jedna litija, koju uznosimo na nebo, poručio je otac Nikola, javlja RTHN.

Pravoslavni vjernici proslavljaju danas praznik Bogojavljenje – u spomen na dan kada je Jovan Krstitelj u rijeci Jordan krstio Isusa Hrista. Tradicionalno su na Bogojavljenje,  nakon  luturgijske službe  u hramovima osveštava voda.  Običaj je da osveštanu vodu nose kući, s obzirom  na vjerovanje u ljekovitost i čudotvornost te vode.

Sv. liturgija su jutros služene u crkvama Sv. Spasa na Toploj  i Sv. Arhangela Mihaila na Belavisti. Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga