U narednom periodu će biti ispunjeni preduslovi za usvajanje odluka o bratimljenju

Herceg Novi i portugalsku Esterežu povezuje kulturna ponuda

Herceg Novi i portugalski grad Estareža (Estarreja) nastavljaju saradnju, koja je u proteklom periodu bila pauzirana zbog pandemije, a u fokusu partnerstva biće kulturna razmjena i ostvarivanje preduslova za potpisivanje bratimljenja u narednom periodu, saglasili su se čelnici dva grada na današnjem sastanku u Opštini Herceg Novi.
Herceg Novi i portugalski grad Estareža (Estarreja) nastavljaju saradnju, koja je u proteklom periodu bila pauzirana zbog pandemije, a u fokusu partnerstva biće kulturna razmjena i ostvarivanje preduslova za potpisivanje bratimljenja u narednom periodu, saglasili su se čelnici dva grada na današnjem sastanku u Opštini Herceg Novi.Prijateljski odnosi između Estareže i Herceg Novog traju već nekoliko godina, uspostavljeni su pod okriljem prekograničnog projekta “TIPS4EU”, a ozvaničeni Memorandumom o saradnji i prijateljstvu 2019. godine. O daljim aktivnostima gradonačelnik Estareže, Diamantino Sabina razgovarao je sa potpredsjednikom Opštine, Mirkom Musturom, predsjednikom Skupštine opštine, Ivanom Otovićem i sekretarom za turizam, ekonomski razvoj i investicije, Nenadom Vitomirovićem.

„Bilo je zadovoljstvo primiti gradonačelnika Estareže i razgovarati o svemu onome što nam je zajedničko. Iako je Portugal daleko i ne poznajemo se dobro, u ovom razgovoru smo potvrdili da su naši gradovi vrlo slični, po veličini, poziciji na obali, po kulturnim dešavanjima i festivalima, te stoga imamo mnogo zajedničkih interesa“, rekao je nakon sastanka potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur. Kako je dodao, pandemija je u proteklom periodu uticala na dinamiku razvoja odnosa dva grada, ali sada ponovo kreću u jačanje saradnje, sa namjerom da ona bude osnov za bratimljenje u budućnosti.

„Kulturno smo veoma slični. Mi imamo svoj karneval i filmski festival, koji ima i Herceg Novi, a sada smo ovdje zbog vašeg, Hercegnovskog strip festivala. Znam da u ovom gradu postoji i interesovanje za street-art, a mi imamo veoma dobar festival posvećen tome u Estareži. Postoji mnogo sličnosti i zato je za nas dobro da uspostavimo pobratimske odnose“, istakao je nakon sastanka gradonačelnik Estareže, Diamantino Sabina. Govoreći o sličnostima, on je naveo i to da u oba grada postoje kuće dobitnika Nobelove nagrade, u Estareži Egasa Moniza koji je nagrađen za medicinu, a u Herceg Novom književnika Iva Andrića.

Sabina je izrazio nadu da će u narednom periodu biti ispunjeni preduslovi za usvajanje odluka o bratimljenju u lokalnim parlamentima, ocjenjujući da je to veoma važan korak za obje strane. Naveo je da treći put zvanično boravi u Herceg Novom i uputio poziv da delegacija ovog grada dođe u uzvratnu posjetu, kako bi stekli bolji uvid u mogućnosti za povezivanje.

„Ovdje su ljudi veoma ljubazni, što je izuzetno važno da bismo gradili mostove. Mi smo već počeli graditi most jedni prema drugima i tako otkrili da imamo veliki broj sličnosti“, kazao je Sabina i zaključio: „Imam velika očekivanja, stekao sam dobre prijatelje ovdje, veoma mi se dopadaju Crna Gora i Herceg Novi. Pred nama je srećna budućnost“.

U skladu sa potpisanim Memorandumom, Herceg Novi i Estareža će zajednički raditi na učvršćivanju saradnje i prijateljstva, sa akcentom na razmjenu iskustva u različitim oblastima razvoja i promovisanja međukulturnog dijaloga. Plan je i zajedničko učešće u apliciranju za sredstva iz međunarodnih fondova, kroz koje bi dva grada pokušala da obezbijede finansijsku podršku za brojne projekte.

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga