• Početak
  • Vijesti
  • Naš grad
  • Herceg Novi, Trebinje, Ravno i Konavle: Biće formiran regionalni centar za prevenciju prirodnih katastrofa

herceg novi

Herceg Novi, Trebinje, Ravno i Konavle: Biće formiran regionalni centar za prevenciju prirodnih katastrofa

U okviru realizacije projekta „Flood&Fire“, u prekograničnoj saradnji lokalnih zajednica Trebinje i Ravno iz BiH, te crnogorskog Herceg Novog i Konavala iz Hrvatske, osniva se regionalni komunikacioni centar za sprečavanje ili ublažavanje prirodnih nepogoda na području ove četiri opštine.
U okviru realizacije projekta „Flood&Fire“, u prekograničnoj saradnji lokalnih zajednica Trebinje i Ravno iz BiH, te crnogorskog Herceg Novog i Konavala iz Hrvatske, osniva se regionalni komunikacioni centar za sprečavanje ili ublažavanje prirodnih nepogoda na području ove četiri opštine.


Foto: Nezavisne novine

Ovo je rečeno nakon dvodnevnog događaja u Trebinju, na kome je učesnicima iz svih ovih lokalnih zajednica prezentovan teoretski dio uspostavljanja komunikacije, ali će sve ove zajednice dobiti i komunikacijsku i vatrogasnu opremu, u šta Evopska unija ulaže  oko 1,8 miliona evra koji sa 85% finansira Evropska unija, a 15% lokalne zajednice, od čega na Trebinje otpada 430.000 evra.

-Cilj projekta je podizanje nivoa zaštite, odnosno, bolja komunikacija i koordinacija u oblasti zaštite od prirodnih katastrofa, prije svega poplava i požara, u cjelokupnom ovom prekograničnom području – pojasnila je Nataša Tučić, član Projektnog tima iz Trebinja.

Ona kaže da će se nakon realizacije projekta, koji traje do kraja ove godine, intenzivirati saradnja i povećati stepen koordinacije između ovih lokalnih jedinica na prostoru koji pokriva oko 1.500 kilometara kvadratnih površine.

Projekt menadžer “Flood&Fire” Jovan Subotić iz opštine Herceg Novi, kaže da je nabavka opreme najviši benefit cjelokupnog projekta, ali je vrlo važan segment i bolja koordinacija zajedničkog djelovanja, jer će nakon ovog projekta biti pojednostavljene zakonske legistlative kod međusobne pomoći tri susjedne države.

-Mi smo proteklog ljeta imali situaciju da su nam u gašenju požara pomogli hrvatski kanaderi, ali tek drugog dana, tek nakon što se ispunila administrativna procedura da se dođe do te pozicije, što ubuduće ne bi trebalo biti tako dugo – kazao je Subotić.

Marijana Čupić Jovanovski iz opštine Konavle kaže da će ova opština imati višestruku korist, jer će se sve komšijske vatrogasne zajednice bolje povezati, naročito kada se ima u vidu proteklo ljeto i prirodne katastrofe koje su ih pogađale, pa će i dronovi, i umrežene radio stanice, kao i vatrogasna oprema i vozila itekako dobro doći u budućem vremenu.

Sa njom se složio i njen kolega Perica Pušić iz opštine Konavle koji ističe da je vrlo važno da su vatrogasci, kao središnja služba sigurnosti na lokalnom nivou, sada više osposobljeni i za preventivno djelovanje jer će imati bolju komunikaciju sa susjedima.

-Vatrogasci trebaju biti maksimalno osposobljeni za sve vrste intervencija, tako da će nam oprema dobro doći, a ovim projektom su mnoge stvari definisane zakonskim odredbama i međudržavnim ugovorima, tako da će se uspješnije djelovati – naveo je Pušić.

Sa prethodnicima se složio i Josip Raguž iz opštine Ravno koji je napomenuo da su susjedne opštine i ranije sarađivale, ali da su upravo administrativne barijere predstavljale otežavajuću okolnost kod pomoći jednih drugima, što će se sada olakšati.

-Mi smo mala općina i teško da bi se sami odlučili za nabavku ovako vrijedne opreme, tako da nam ovaj projekat i sa te strane itekako dobro dođe – kazao je Raguž.

U Trebinju je, osim teoretskog dijela, organizovana i simulacija gašenja požara, a slični događaji su već organizovani u opštinama Konavle i Ravno, dok će uskoro i u Herceg Novom da se organizuje nešto slično.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga