Hoće li zapostavljeno Igalo vratiti stari sjaj?Agencija Panorama

Igalo nekad prepoznato kao medicinski centar, turističko naselje, centar dešavanja, znatno je zapostavljeno. O trenutnom stanju, budućim projektima razgovarali smo sa predsjednikom MZ Igalo Zoranom Savkovićem.

Šta je ono što se ovih dana radi u Igalu?

Realizovanje rasvijete u pojedinim djelovima Igala je u toku. Nastavak radova očekuje se u februaru, odnosno za tada je predviđena isporuka stubova koji će biti postavljeni u Bajkovini. 

„U pitanju su 44 stuba i za Gomilu i Drenovik je predviđeno devet rasvjetnih jedinica. To će se postaviti do marta. Grubi radovi su završeni, ostalo je naručivanje stubova i postavljanje. Ostalo je završeno. Izbetonirana je Ostroška ulica, nekih 90 metara i postavljena su tri stuba, tu će ići stubovi za rasvijetu i taj dio će se osvijeliti“, naveo je Savković za Jadran Novi.

Autobuska stanica, adaptacija šetališta, škola

Savković ističe da je za Igalo od velikog značaja projekat autobuske zajednice.

„Koliko ja znam, trebalo bi uskoro da se radi prilazni dio, a tokom godine glavni objekat sa peronima. Po informacijama koje sam ja dobio, takođe 1. novembra nakon sezone počinje da se radi šetalište od Barona do Titove vile. Trebalo bi za 2023. godinu da bude uređeno. Ono što je takođe važno je i izgradnja osnovne škole u Igalu“.

Savković je naglasio značaj projekta panoramske gondole koja će u bitnom dodatno unaprijediti turističku ponudu grada.
Jadran Novi je o ovom projektu pisao prije nekoliko dana. Kako nam je tada saopšteno iz Opštine Izgradnja panoramske gondole Igalo – Ilinica jedan je od preko 100 projekata koji su uvršteni u Strateški plan razvoja opštine Herceg Novi za period do 2027. godine. Projekat izgradnje gondole ušao je u kapitalni budžet Crne Gore za 2022. godinu, kao višegodišnji projekat. Državnim budžetom za ovu godinu planirana su sredstva u iznosu 250 000 eura, a posao u vezi sa tim projektom će voditi Uprava javnih radova, saznajemo u Opštini Herceg Novi.

pogled sa Žvinja 1890e533

Plan je, kako nam je saopšteno, da tender bude raspisan po sistemu „projektuj-izgradi“, tačnije da sve aktivnosti na projektovanju i izgradnji objekta vrši firma koja će biti izabrana putem javnog nadmetanja, što omogućava potpunu sintezu građevinske tehnologije i projektnog rješenja od početka do kraja projekta.

Ukupna vrijednost realizacije ovog projekta procijenjena je na oko 10 miliona eura.

Plato u Igalu zaslužuje da bude drugi centar grada, trenutno stanje loše

Sa druge strane, postoji već dugo aktuelni problemi u Igalu zbog kojih Igalo nije ono što je bilo.

„Zapušten je Institut, Stara faza. Vidjeli ste na šta soliter liči, vidjeli ste plato ispred Arome. Problem je i prostor i iznad Arome koji ima 50-ak poslovnih prostora. Tu smo prethodno pravili akciju, ali sam godinu dana radio samo na tome da nam dozvole ulazak jer se radi o privatnom vlasništvu. „Čistoća“ je tu izašla u susret i očistili smo taj dio, a tu je je bilo na desetine kamiona smeća. Već 12 godina se tu ne dešava ništa osim što se skupljaju problemi. Uglavnom, svi ti soliteri su devastirani i loše urađeni da se tu itekako treba staviti akcenat jer je i to centar grada“, zaključio je Savković.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga