Privatne površine obaveza njihovih vlasnika

Iz NVO EkoKulMedia ukazali: Ruševine, smeće i korov u centru Herceg Novog

Direktor hercegnovske „Čistoće” Milovan Benderać naglašava da je njihova nadležnost čišćenje javnih površina, a da su privatne površine obaveza njihovih vlasnika
Direktor hercegnovske „Čistoće” Milovan Benderać naglašava da je njihova nadležnost čišćenje javnih površina, a da su privatne površine obaveza njihovih vlasnikaČlanovi NVO EkoKulMedia ukazali su javnosti na problem deponije otpada u centru Herceg Novog, tačnije u dijelu grada koji je zaštićen kao kulturno dobro (zapadno podgrađe). Saopštavaju da se svega na dva-tri metra od ulice, u ljetnoj bašti nekadašnjeg Mliječnog restorana, koji ne radi nekoliko godina, nalaze ostaci razrušenog privremenog objekta, slomljen mobilijar, smeće, raste korov, a nerijetko taj prostor služi i kao javni toalet.

– Za izgled ruševnih objekata u centru grada i deponovano smeće u njima odgovorni su isključivo vlasnici tih objekata. Odlukom o komunalnom redu propisano je da su vlasnici dužni da obezbijede redovno održavanje površine oko zgrade – navode iz opštinske Službe za inspekcijske poslove i ističu da se na površini oko zgrade ne smije odlagati otpad, neregistrovani automobili, barke, mašine, građevinski šut…, te da su predviđene i kazne za vlasnike koji se ne pridržavaju propisa u iznosu od 150 do 10.000 eura, za pravna lica, i od 20.000 eura za fizička lica.

Iz nadležnog opštinskog Sekretarijata ukazuju da rješavanje problema u praksi nije lako jer su objekti u vlasništvu većeg broja fizičkih i pravnih lica, pod privremenim mjerama, sudskim sporovima oko utvrđivanja vlasništva, restitucije i slično.

Direktor hercegnovske Čistoće Milovan Benderać naglašava da je njihova nadležnost čišćenje javnih površina, a da su privatne površine obaveza njihovih vlasnika.

– Takve objekte čistimo samo sa posebnim ugovorom o čišćenju ili na zahtjev vlasnika, odnosno ako dobijemo nalog nadležne inspekcije. Mi možemo ući u privatan posjed pod uslovom da su prethodno vlasnici odbili da to urade, odnosno da očiste otpad – objašnjava Benderać.

Podsjećamo da je nekada popularni Mliječni restoran otvoren prije skoro jednog vijeka, u vlasništvu kompanije Vektra „Boka“ koja je u predstečajnom postupku i čiji objekti ne rade. Slična je sudbina i Vektre „Boka“ hotela „Topola“ na Škveru i „Igalo“, u čijim ruševinama se takođe gomilaju smeće i otpad, ali i bivšeg hotela „Rudnik“, oko čijeg vlasništva se vodi sudski spor. Na inicijativu bivših radnika Vektre „Boka“ očišćen je prostor oko nekada elitnog, a sada zatvorenog hotela „Plaža“.

– Kako se zeleni pojas hotela graniči sa javnom saobraćajnicom i stepeništem koje koristi veliki broj Novljana i turista, radi njihove bezbjednosti odazvali smo se pozivu radnika „Boke“ i očistili taj dio grada – kaže Benderać.Komentari

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Uvek moze bolje, ali Novi je ( zahvaljujuci ore svega, ljudima na terenu) u principu cist grad. Deo setalista od Igala do teniskih terena je pravi primer za moju tvrdnju. Za svaku pohvalu!!!


Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga